Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:42:32

Документальний фільм "Неоголошена війна. Щоденник пам’яті"

16.11.2014   17:45Агенцiя

16 листопада о 17.45. год. на Першому Національному телеканалі відбудеться презентація нового документального фільму «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті».
Автор і режисер двогодинної документальної кінострічки – Сніжана ПОТАПЧУК, яку чернігівці пам’ятають завдяки її фільмам «Корюківка. Злочин проти людяності» (2013) та «Герої України. Крути. Перша Незалежність», які вона знімала на Чернігівщині.
Вона так пояснила мету свого нового творчого проекту, знятому протягом двадцяти трьох днів перебування на передовій: «Цей фільм – спроба зрозуміти, що це за конфлікт і яка його природа, спроба почути думку солдата з передової.
У цьому фільмі я намагалася охопити декілька важливих аспектів – моменти, які зіграли не на руку для української армії, тобто віддалили нас від перемоги. Це і так звані перемир'я, і так зване звільнення Слов'янська та вільний вихід колони бойовиків у Донецьк, і озброєння та забезпечення військових, і взаємодія між родами військ, і тактика та стратегія цієї неоголошеної війни. Звісно, у фільмі вплетена й канва інформаційної війни, яку ми програли і з якої, власне, усе і почалося, яка триває й досі.
У чому сила нації? Бачити недоліки, не боятися їх визнавати та вміти їх виправляти. Звісно, усі розуміють, що армії не було і що ніхто не вміє воювати. Але війна триває вже багато місяців, і, можна сказати, в нас уже є армія. Тому ми просто не маємо морального права прикриватися відмовками на кшталт: «не готові», «немає», «не вміємо». Це принижує солдата на передовій. Бо за ці місяці вони пережили те, що зробило їх воїнами, захисниками… вони готові боронити країну і стояти до кінця, до перемоги, і вони готові помирати за нашу Батьківщину, але помирати у рівному бою з ворогом, а не від безглуздих наказів, та від відсутності озброєння чи амуніції. Це важливо зрозуміти нашим генералам-стратегам. Про це і говорять бійці, але їх, на жаль, не чують.
Перебуваючи на передовій 23 дні, я намагалася прожити з військовими кожен момент, максимально зафіксувати і передати глядачеві, що відбувається там щодня. Моє завдання було стати невидимою і максимально фіксувати усе довкола. Нам тут, за сотні кілометрів від війни, варто розуміти, що нині на сході воюють найкращі. Кожен з бійців готовий взяти гранату, розуміючи, що йому відірве руки. Але ж так він врятує тих, хто буде позаду нього. Я знімала обличчя українських солдатів, їхні емоції, розмови, поведінку, роздуми. Там, на передовій, неможливо приховати нічого – усі почуття на виду, там оголений нерв, правдиві очі, відкрите серце. І тільки там насправді можна зрозуміти, що таке дружба і кохання, що таке надія і віра, відданість і розчарування…що таке зрада…Одного разу, сидячи в окопі під час обстрілу, один солдат повернувся до мене і сказав: Ти покажеш правду? Я відповіла, що для цього я тут, на що почула: Тобі не дозволять».
Отже, запрошуємо подивитися правду з передової очима кінодокументаліста у повнометражному документальному фільмі «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті» у неділю, 16 листопада, о 17:45 на Першому Національному.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини