Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:42:33

“Чернігів стародавній” про таємниці археологічних досліджень біля Спасо-Преображенського собору

17.04.2013   12:00Агенцiя

17 квітня о 12.00 у Борисоглібському соборі відкривається виставка археологічних знахідок, виявлених у 2012 році під час досліджень давніх прибудов до Спасо-Преображенського собору. Експозиція приурочена до Дня пам’яток історії та культури.
Репрезентують знахідки та розкажуть про розкопки біля давньоруського храму: Олена Черненко – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка; Тетяна Новик – науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”; Тетяна Крупа – завідувач реставраційної майстерні Музею археології та етнографії Слобідської України Харківського національного університету ім. В. К. Каразіна.
Спасо-Преображенський собор – був закладений в ХІ ст. за часів князювання першого літописного чернігівського князя Мстислава. Письмові джерела не називають точної дати заснування храму. Фахівці вважають, що старіша за чернігівський Спас лише київська Десятинна церква. Тож, недаремно археологічні дослідження прибудов до Спасо-Преображенського собору викликали великий резонанс у наукових колах. На розкопках працювали співробітники російського Державного Ермітажу, а також фахівці із Києва та Львова. Археологічну експедицію проводили спільними зусиллями Чернігівський державний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка та Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній”.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини