Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:14:58

Захисники Чернігова: Сергій Лепявко

17.05.2022   21:22Агенцiя

Із професора Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя «Заслужений діяч науки і техніки України», доктор історичних наук Сергій Лепявко перетворився на воїна українського війська.

З позивним товариші не забарилися: ним логічно став «Професор».

Про себе та своє рішення йти в армію розповідає скромно та сором’язливо, чому й сам дивується.

«Із перших днів війни Чернігів став одним із основних вузлів оборони України у цілому і Києва зокрема», - починає так по-науковому Сергій. – «Мені як чернігівцю було важливо стояти на вулицях свого міста і захищати його. Особисто я боявся, що доведеться воювати в руїнах Катерининської церкви чи Спаського собору. Але знав точно, що звідти я вже не піду. Це був би останній пункт мого життя».

Сергій – автор понад 200 наукових праць, у тому числі 12 монографій. А сфера наукових інтересів включала серед іншого історію українського козацтва, військову історію, історію Чернігова. Тому й на події на Чернігівщині дивився з історичної точки зору.

«Що буде війна зараз і за цих обставин, мав сумніви. Я говорив так: сумніваюся, що є підстави економічні, політичні чи якісь інші, але якщо робити поправку на хвору голову путіна, то може бути що завгодно. …Ми живемо у великий час. І я впевнений, що ми закінчимо цю війну перемогою».

На початок повномасштабного вторгнення росії в Україну чоловік був у Львові. Тож зразу поїхав на батьківщину. Крім Сергія, в українському війську воюють і обидва його сини. Каже, для них це природньо. Так само, як і для всіх його побратимів-добровольців в окремому підрозділі оперативного командування «Північ». Переконаний, що «це рішення було дуже свідомим, мови нема, що й сміливим».

«У мене ще є декілька недописаних книжок. Тож маємо бути певні: повернемося до мирного життя, всі свої особисті та творчі плани здійснимо. А темна буря, яка зараз нависла над нами, розсіється, і все буде добре», - оптимістично налаштований «Професор».

#захисники_Чернігова #ок_північ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини