Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:29:36

Чернігів: у дитячий садок №23 тепер зараховуватимуть не тільки дітей з вадами зору

26.06.2020   09:57Агенцiя

Депутати на засіданні 54-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання прийняли рішення щодо зміни назви Чернігівського дошкільного навчального закладу №23 для дітей з вадами зору Чернігівської міської ради Чернігівської області на комунальний заклад «Заклад дошкільної освіти №23 Чернігівської міської ради».

Тобто тепер це буде заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу. Розрахований він для дітей віком від одного до шести (семи) років. У складі цього комунального закладу можуть бути групи загального розвитку, спеціальні, інклюзивні, в яких забезпечуватиметься дошкільна освіта з урахуванням стану здоров’я дітей, їх розумового, психологічного, фізичного розвитку.

КЗ ЗДО №23 Чернігівської міської ради розташований по проспекту Миру, 29-А та розрахований на 8 груп.

Прийняття такого рішення дасть можливість реалізувати принцип доступності здобуття дошкільної освіти та вирішить питання забезпечення конституційного права дитини, визначене ст.53 Конституції України. Також не потребує додаткових витрат з місцевого бюджету та дозволить створити оптимальні умови для надання якісних освітніх послуг, підвищити ефективність заходів щодо розвитку галузі освіти в громаді та максимально задовольнити освітні потреби громадян. Змішана структура закладу дошкільної освіти дозволить організувати групи загальноосвітнього та компенсуючого типу, задовольняючи освітні потреби більшої кількості мешканців міста.

Існуюча мережа закладів дошкільної освіти сформована з урахуванням потреб громадян. В кожному мікрорайоні міста існують заклади дошкільної освіти, які також можуть приймати на виховання дітей з особливими освітніми потребами.

Цим же рішенням міської ради затверджений Статут комунального закладу «Заклад дошкільної освіти №23 Чернігівської міської ради» в новій редакції.

У документі, зокрема, зазначено, що у цьому закладі можуть функціонувати чергові групи в ранкові та вечірні години, групи загального розвитку, спеціальні групи для дітей з вадами зору.

Наповнюваність груп у дитсадку орієнтовно становитиме:

    для дітей віком від одного до трьох років – до 15 осіб;
    для дітей віком від трьох до шести (семи) років – до 20 осіб;
    різновікові – до 15 осіб;
    в оздоровчий період – до 15 осіб;
    в інклюзивних групах – не більше трьох дітей з особливими освітніми потребами;
    в спеціальних групах для дітей з вадами зору - 10 осіб.

Для прийому дітей до спеціальних груп, а також для прийому дітей в інклюзивні групи, крім загальновстановлених документів, додатково треба надати висновок Інклюзивно-ресурсного центру, довідку територіального лікувально-профілактичного закладу, направлення місцевого органу управління освітою та індивідуальну програму реабілітації для дітей з інвалідністю.

Порядок зарахування дітей до спеціальних груп регулюється Порядком комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 27.03.2006 № 240/165.

При обговоренні цього питання чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що при зарахуванні дітей до цього дошкільного закладу освіти однозначно пріоритет буде у дітей з вадами зору, і тільки після того, коли залишатимуться вільні місця, зараховуватимуть дітей інших категорій.

Депутати міської ради під час дискусії, зокрема, пропонували, якщо є така потреба, створювати більше таких інклюзивних груп, саме в різних дитячих садочках і у різних мікрорайонах міста.

На це міський голова відповів, що зазвичай люди насправді не розуміють реального стану людей з вадами зору.

- Людина в середньому сприймає людей з вадами зору як таких, які гірше або краще бачать, а саме стосовно відстані. Насправді ж це повна гама та велика специфіка відхилень по зору. І ці відхилення іноді зовсім не співвідносяться зі слабим зором у нашому розумінні. Хвороби ці різні, тому у цьому питанні є багато різних нюансів. У цьому садочку кімнати спеціально обладнані для таких дітей, також є відповідні дидактичні матеріали, зокрема, спеціальні стенди, підручники зі спеціальним шрифтом. Створювати такі групи у інших дитсадках технічно дуже складно, - зауважив Владислав Атрошенко. – Наразі цей заклад недоукомплектований, тобто є можливість дорозмістити там дітей. Для цього і змінюються назва і статут закладу. При цьому, що важливо, лишається порядок зарахування особливих дітей до спеціальних груп.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.