Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:34:10

Електронні петиції: працюють чи ні? Дебатували на “Чернігівській хвилі” Українського радіо

18.01.2019   15:47Агенцiя

16 січня в ефірі UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” вийшов проект “Дебати на вимогу”. В програмі з'ясовували питання ефективності електронних петицій у Чернігові, а дебатували на цю тему керівник прес-служби Чернігівської міськради Андрій Подорван та голова ГО "Добровольці" Сергій Гривко.


Прес-служба Чернігівської міської ради оприлюднила інформацію, що протягом останніх трьох років чернігівці ініціювали близько восьмисот електронних петицій. Більшість з них стосується благоустрою, діяльності житлово-комунального господарства і транспорту. Протягом минулого року, за даними відділу звернень громадян, до міської ради надійшло 260 електронних петицій, з яких 55 набрали необхідні для їх підтримки 250 голосів. А торік на офіційній сторінці у мережі Фейсбук системи електронного голосування “Єдність” оприлюднений рейтинг міст, де звернення найчастіше набирали необхідну кількість голосів та розглядалися радами. І Чернігів очолив топ-десятку таких міст.

Про це, а також про те, наскільки виправдовують себе електронні петиції в якості інструмента прямої демократії та як вони можуть вплинути на розвиток обласного центру і поліпшити якість життя містян говорили в програмі “Дебати на вимогу”. Крім того, спікери з’ясовували, які з петицій користуються найбільшою підтримкою і чи багато з них реалізуються.
Ще на початку програми керівник прес-служби Чернігівської міськради Андрій Подорван зазначив:
— Зі статистики зрозуміло, що Чернігів знаходиться в топі міст, де громадяни активно використовують цю форму прямої демократії. І якщо цей спосіб звернення до міськради користується популярністю, то, очевидно, що ті, хто ініціюють петиції та їх підписують, бачать у цьому сенс. Значить, цей механізм працює.

Громадський активіст Сергій Гривко на це відповів:
— Це дуже ефективний інструмент прямої демократії, але в нашому місті він використовується не повною мірою,а а тому дискредитується  стосовно популяризації, надання ефективних відповідей та реалізації.

Сергій Гривко зазначив, що владі потрібно приділяти більше уваги зверненням громадських активістів, натомість, Андрій Подорван запропонував громадським активістам не робити такий  інструмент, як петиція, пріоритетним, а використовувати інші методи співпраці влади і громадськості, зокрема бюджет участі.

Зрештою, учасникам дебатів вдалося дійти компромісу та погодитися щодо необхідності вдосконалення механізму роботи електронних петицій.

— Я хотів додати дві пропозиції, — запропонував Сергій Гривко, —  по-перше потрібно правильно визначати пріоитети, по-друге — переспрямовувати звернення. Можливо, міській раді слід давати розширені відповіді і надавати людям, петиції яких не були реалізовані, інструкції, куди їм рухатись далі. Це буде створювати певний діалог влади з громадськістю. Також потрібно рекламувати новостворені петиції у місцевих інтернет-спільнотах. Це буде ефективніше і сприятиме залученню більшої кількості громадян до користування е-петиціями.

— Механізм петицій діє. Можливо, він не досконалий через недостатнє орієнтування людей або недопрацювання певних служб міської ради, — підсумовуючи, зауважив Андрій Подорван, — я сприймаю позицію свого опонента з повагою і в подальшому  ініціюватиму кілька робочих нарад стосовно цього. Прозвучало багато слушних аргументів, які будуть взяті до уваги і допоможуть  покращити як механізми відповідей, так і подальшу роботу з петиціями загалом.

“Дебати на вимогу” — новий суспільно-політичний проект, який започаткували регіональні радіостанції “Українського радіо”. Він передбачає публічну дискусію між двома учасниками щодо суспільно-важливої теми. Кожен з опонентів може висловити власну думку стосовно порушеної проблеми, а також заперечити позицію іншого учасника дебатів, аргументуючи свою точку зору. Крім того, опоненти можуть ставити свої запитання один одному. Програма не є регулярною, вона виходить в радіоефір за наявності запитів від аудиторії.

Прослухати повний випуск програми “Дебати на вимогу” від 16 січня на UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” можна за посиланням. Раніше, 2 січня, в “Дебатах на вимогу” обговорювали переваги і недоліки шкільної та домашньої освіти. Участь в програмі брали  директор ЗСШФМП №12 м. Чернігова Василь Гопаченко та мати хлопчика, який навчається вдома, Анастасія Леухіна.

UA: Українське радіо "Чернігівська хвиля"

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини