Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 05:27:32

В онкодиспансері активно впроваджують "муралотерапію"

04.05.2017   07:31Агенцiя

У першотравневі дні стартували роботи зі створення муралу на одній із стін будівлі онкодиспансеру. Сергій Тонканов, автор муралу з ластівками, виявив особисте бажання відтворити задумку. Митець працює щоденно по 10−11 годин.

Перші два дні був майже між небом та землею: працював на риштуванні, на висоті 12,5 метра.

Як поділився художник, для створення композиції закупили майже 50 кг фарби і заготовили втричі більше натхнення. Виконує митець композицію в трафаретній техніці: спочатку намалював великі трафарети ластівок, потім розділив їх на менші за розміром складові, тепер залишається лише прикріпити їх до стіни і нанести фарбу.

Така технологія, як зауважує Сергій, дозволяє максимально спростити процес і не припускатися помилок. Консультується із  Борисом Дєдовим, своїм наставником, який є фундатором галереї «Пласт-Арт». Звісно ж, втомлюється. Але при цьому зазначає: фізична втома повністю компенсується естетичним задоволенням від того, як оживає стіна і народжуються ластівки. Остаточний мазок обіцяє здійснити десь за тиждень.

− Найскладнішими були верхні яруси. Я вже створював масштабні композиції, на своєму досвіді знаю, що таке риштування, але мурали такого масштабу – це нова сходинка для мене. Я дуже вдячний колегам по цеху, які телефонують, підтримують і вірять у мене, а також пропонують «креслити прямі лінії під небом», – розповідає про хід процесу Сергій Тонканов.

Суттєво додає наснаги й те, що на появу муралу на території онкологічного закладу адекватно й позитивно реагують пацієнти. З’явилася навіть категорія поціновувачів мистецтва, котрі приходять, сідають на лавочки і годинами спостерігають за рукою художника. Більш того, проявляють активність: цікавляться сюжетом, готові надати допомогу, ставлять запитання, а деякі взагалі пропонують розвивати у Чернігові муралотерапію, адже це різновид арт-терапії, що добре себе зарекомендувала як напрямок у психотерапії, який  має позитивну дію на психоемоційний стан пацієнта.

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, творче самовираження, наближення людини до мистецтва допомагає долати конфлікти, проблеми і найважчі життєві ситуації, підвищувати самооцінку і психологічно налаштовуватися на боротьбу з будь-якою хворобою. Навіть із найстрашнішою!

− Саме це і стало відправною точкою відліку при створенні муралу. І сьогодні, дивлячись на реакцію людей, на долю яких випало складне випробування, медики розуміють, що ми спільно рухаємось у вірному напрямку, – підкреслив очільник закладу.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.