Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:36:46

Хто отримає “по рукам”: порушник чи прокуратура?

30.06.2015   13:51

Ця справа має, чи можливо мала б стати пілотною у питанні захисту земель. Вона створить, чи можливо б створила, прецендент, який би дав поштовх до серйозної претензійної роботи.

Чому так багато отих самих «можливо б» та «якби»? Причина не нова. Просто хтось і десь вирішив, що закони писані для читання, а не для виконання. Просто отой «хтось» і досі користується правом «телефонного дзвінка», «усної вказівки зверху» і подібними схемами тиску на неугодні питання. У нас з вами є всі шанси пересвідчитись у реальному прагненні владних і правоохоронних структур в питанні свого заявленого реформаторства.

Ніжинська міжрайонна прокуратура позивається до суду у справі визнання недійсними договорів оренди землі та скасування рішень про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок. Ціна позову – 6190106,67 грн. У відповідачах фігурують дві державні структури: Ніжинська районна державна адміністрація та Ніжинське міськрайонне управління юстиції, а також громадянин В., мешканець міста Києва.

Саме ця справа може повернути до тями державні структури в питанні дотримання вимог законодавства по охороні земельних ресурсів країни, а правоохоронним органам розкриє «незрячі очі».

В канун новорічних свят, а саме 28 грудня 2012 року та 31 грудня, між Ніжинською РДА та громадянином В. було підписано ряд договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення розміщених на території двох селищних рад Ніжинського району. Договори укладені на підставі розпорядження голови Ніжинської районної державної адміністрації виданої від 27.12.2012.

На перший погляд все процедурно. От тільки з того всього вийшов далеко не радісний новорічний подарунок державі. Питання радості сторін укладеного договору ми упускаємо. В оренду передалося до тисячі гектарів землі, з яких чи не більше половини склали сіножаті та пасовища. Відповідно до вимог закону ці договори мали пройти державну реєстрацію, після якої і набували свого правочину. Вони її й пройшли, щоправда у 2013 році. Та в цей час районні державні адміністрації вже були позбавлені права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення державної власності. Вас вже не дивує дата укладання договорів? Встигли?

Державний реєстратор при проведенні процедури реєстрації договорів має встановити відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства. Має. Проте... Враховуючи, що на час здійснення державної реєстрації відповідних договорів оренди землі Ніжинська районна державна адміністрація не була наділена будь-якими правами щодо наданих нею в оренду земельних ділянок, то державні реєстратори мали б встановити вказані факти та прийняти рішення про відмову в державній реєстрації.

Окрім того, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно власником земельних ділянок визначене Головне управління Держземагентства у Чернігівській області, а не Ніжинська районна державна адміністрація. Вочевидь, не дочиталися...

Досить цікавими виявилися і самі укладені договори, точніше їх окремі пункти. Так один з пунктів договорів оренди землі зазначає, що в оренду надаються сільськогосподарські угіддя «сіножаті», в одному з договорів вказано, що передаються ще й «пасовища».

А пункт нижче, у кожного з договорів передбачає, що земельні ділянки надаються в оренду для вирощування сільськогосподарських культур. На перший погляд знову ж таки все логічно – взяв землю,обробляю, вирощую. От тільки така логіка підходить не для всіх земельних ділянок.

Даний пункт кожного з договорів надає право орендарю розорювати земельні ділянки, засіювати та вирощувати на них сільськогосподарські культури. А значить, дозволяє фактично використовувати сіножаті та пасовища як сільськогосподарські угіддя рілля.

І це при тому, що установлений законодавством України правовий режим використання сільськогосподарських угідь «сіножаті» та «пасовища» не передбачає можливість розорювання земель і вирощування на них сільськогосподарських культур.

До слова. Рілля – це земельні ділянки, які систематично обробляються та використовуються під посіви сільськогосподарських культур.

Сіножаті – це сільськогосподарські угіддя, що систематично використовуються для сінокосіння.

Відповідно пасовище є сільськогосподарськими угіддями, що систематично використовуються для випасання худоби.

Закон України «Про рослинний світ» визначає, що заготівля сіна та випасання худоби є спеціальним використанням природних рослинних ресурсів. А що тоді говорити про розорювання сіножатей і пасовищ з подальшим вирощуванням на них сільськогосподарських культур? Такі дії призводять до повного знищення об’єктів рослинного світу, знищення умов місцезростання дикорослих рослин і природних рослинних угруповань, тобто, призводять до найбільш згубного негативного впливу на рослинний світ.

Отже, передбачена в договорах оренди можливість вирощування сільськогосподарських культур на землях які є сіножатями та пасовищами, є порушенням вимог природоохоронного законодавства.

Діюче законодавство чітко дає зрозуміти, що вказані види сільськогосподарських угідь можуть використовуватися виключно для викошування сіна або для випасання худоби відповідно.

Не дочитали... Чи, можливо, власну думку визнали вище законів. Чи, можливо... Все можливо, як виявляється.

Державна інспекція сільського господарства у Чернігівській області виявила порушення, вказавши що орендарь земельних ділянок невиконує природоохоронний режим при їх використанні. Тобто перевірили наочно – пасовища та сіножаті орються, на них вирощуються озимі рапс та жито. Далі все пішло по схемі: складання актів, протоколів, накладення адміністративних стягнень, вручення приписів. Ви не помилитесь, якщо почнете підозрювати що і орендар пішов теж по схемі – «А васька слушает да ест». Повторні перевірки довели факт повного ігнорування нормами та вимогами законів.

У зв’язку з цим, Державною інспекцією сільського господарства у Чернігівській області у травні 2015 направляється лист до Ніжинської міжрайонної прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування щодо порушення земельного законодавства громадянином В.

Прокуратура перевірила подані матеріали і ... звертається до суду з вимогою визнати укладені договори недійсними і скасувати їх державну реєстрацію. Прокуратура зреагувала і звернулася. Та і на її дії звернули увагу і зреагували. З неофіційних джерел стало відомо, що нині чиниться тиск на прокуратуру з єдиною вимогою – «похоронити» цю справу.

То хто ж сьогодні отримає «по руках» — прокуратура чи порушник? Що візьме гору – закон чи «схеми»?

Таких «відповідальних» сільгоспвиробників нині не одиниці. Земля сьогодні не матінка-годувальниця, вона об’єкт збагачення окремих осіб і темних схем. Допоки остаточно розплющаться очі тих, хто має берегти це народне багатство, зберігати буде вже нічого. Повальне виснаження ріллі, нецільове використання сільгоспугідь зроблять з країни родючих чорноземів країну втрачених надій. Маштабність злочинних дій ровивається набаго швидше і дієвіше ніж охоронна законодавча база. І досі земля — єдиний природний ресурс, використання якого практично не лімітується. Ігнорування правил раціонального природокористування та особливостей розвитку агропромислового сектора — одна з основних причин кризового стану земельного фонду України та його використання.

Ситуація з землями ніжинщини може стати яскравим прикладом того, хто і як захищає інтереси держави у сфері охорони основного національного багатства. От тільки «захисники» особливого права на прочитання законів не оприлюднять своїх призвіщ.

Невже, знову ж на ті ж граблі?


http://www.uezd.com.ua/page/xto-otrimaye-po-rukam-porushnik-chi-prokuratura.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини