Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 06:52:56

Прокуратурою захищено житлові та майнові права 95 неповнолітніх

06.02.2014   11:12

За встановленими прокуратурою Чернігівської області фактами порушень житлових та майнових прав дітей в 2013 році розпочато кримінальне провадження, внесено 40 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 29 посадових осіб. Про це повідомила начальник відділу прав і свобод дітей прокуратури Чернігівської області Надія Шевкун.

За її словами, головною причиною порушень стало неналежне виконання батьками та особами, що їх замінюють, органами опіки і піклування, керівниками інтернатних установ своїх обов'язків.

Зокрема прокуратурою м. Чернігова виявлено порушення житлових прав дитини-сироти, учня професійного аграрного ліцею.

Встановлено, що після смерті батьків залишилася частина приватного будинку у м. Чернігові. Опікун без дозволу органу опіки та піклування здавала вказане житло в оренду. Отримані кошти у сумі 7 тис. грн. використала на власні потреби.

За вказаним фактом прокуратурою м. Чернігова розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 167 КК України. Вироком суду від 14.11.2013 затверджено угоду про визнання винуватості опікуном. Позов прокурора в інтересах дитини про відшкодування шкоди у сумі 7 тис. грн., які піклувальник незаконно отримала внаслідок використання житла підопічного, задоволено.

На даний час колишній опікун привела житло в придатний для проживання стан, сплатила борг за газопостачання та відновила втрачені нею правоустановчі документи на будинок.

Також за втручання Ніжинського міжрайонного прокурора органами місцевої влади взято на квартирний облік 2 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, встановлено опіку над житлом 2 неповнолітніх, закріплено житло ще за 4 особами. Виплачено 5 тис. грн. одноразової соціальної допомоги 3 неповнолітнім, які по досягненню 18 років та вчасно її не отримали. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб.

Перевіркою у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті виявлено дитину-інваліда, який є спадкоємцем квартири у м. Чернігові. У зв’язку із тим, що своєчасно заходи по переоформленню житла за вихованцем інтернату не вживалися, квартира перебуває під арештом за несплату комунальних послуг. З метою захисту прав дитини і подальшого оформлення спадщини прокуратурою м. Чернігова заявлено позов про зняття арешту з вказаного майна.

Вцілому, упродовж минулого року заходами прокурорського впливу на Чернігівщині поновлено права 95 неповнолітніх, на їх користь відшкодовано 48 тисяч гривень.
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.