Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:14:54

На Чернігівщині працюють громадські інспектори з охорони довкілля

27.12.2013   11:59

Громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища Чернігівщини здійснюють громадські інспектори з охорони довкілля.

Стати громадським інспектором може не кожен бажаючий. До претендентів висувається цілий ряд вимог. Зокрема, отримати посвідчення можуть особи, які мають досвід громадської чи іншої діяльності у сфері охорони довкілля.
В інспекції претенденти на громадського інспектора проходять стажування протягом 5 днів, ознайомлюються з законодавчими та нормативними документами, які регулюють здійснення громадського контролю.

Кожен претендент на громадського інспектора закріплюється за державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області. Закінчивши стажування, претенденти проходять співбесіду, що складається із теоретичних та практичного завдань.

Під час навчання громадськими інспекторами розглядаються питання щодо здійснення інспекційних перевірок, складання за їх результатами матеріалів (актів та протоколів про адміністративні правопорушення) та проводиться інструктаж з  техніки  безпеки. 

 Відповідно до Положення про громадських інспекторів з охорони довкілля спеціалістами Інспекції надається вся можлива практична та методична допомога з питань здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання та відтворення природних ресурсів.

Станом на 25.12.2013 у Чернігівській області призначено 148 громадських інспекторів з охорони довкілля.
Слід зазначити, що громадські інспектори працюють безоплатно, за власною ініціативою.

Діяльність громадських інспекторів полягає у виявленні порушень природоохоронного законодавства та складанні протоколів про адміністративні правопорушення, за результатом розгляду яких державні інспектори притягають винних осіб до відповідальності. Вилучаються заборонені засоби,  та знаряддя полювання і рибальства, добутої
продукції та інших предметів.

Спільно з державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області громадські інспектори беруть участь у перевірках, залучаються до рейдових перевірок по боротьбі з браконьєрством, а також під час проведення природоохоронних операцій та акцій.

У поточному році громадськими інспекторами вже складено 56 протоколів про адміністративне правопорушення, з яких 1 протокол за статтею 65 КУпАП (незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка), 1 протокол за статтею 65-1 КУпАП (знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень), 1 протокол за статтею 66 КУпАП (знищення або пошкодження підросту в лісах), 1 протокол за частиною 1 статті 77-1 КУпАП (самовільне випалювання рослинності або її залишків), 37 протоколів за частиною 1 статті 85 КУпАП (порушення правил полювання), 16 протоколів за частиною 3 статті 85 КУпАП (порушення правил рибальства).

За оперативною інформацією, що надійшла від громадських інспекторів, Державною екологічною інспекцією області викрито незаконні добування диких тварин, зокрема: лисиць, кабана дикого, куниці кам’яної, та упереджено декілька випадків незаконних полювань на заповідних територіях. Ліквідовано загрозу забруднення сільськогосподарських угідь відходами виробництва з переробки молока, не допущено виникнення багатьох стихійних сміттєзвалищ, організовано заходи зі збереження молоді щуки під час весняної повені та упереджено багато інших порушень природоохоронного законодавства.

Громадськими інспекторами проводяться заняття із студентами та учнями щодо операцій та акцій, що проходять в області впродовж року, а саме: “Первоцвіт”, “За чисте довкілля”, “Нерест”, “Новорічна ялинка”, “Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах” та інші.
Профілактичні роз’яснювальні роботи також здійснюються серед населення області. Зокрема, щодо недопущення вирубки зелених насаджень, підпалів у лісових та польових угіддях, незаконного вилову риби, несанкціонованого розміщення побутових відходів та щодо інших вимог природоохоронного законодавства.


Тетяна Войтенко, прес-служба Держекоінспекції  у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини