Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 12:34:39

Про лейшманіози

22.08.2013   07:45Агенцiя

У зв’язку з всесвітніми процесами глобалізації, частішим відвідуванням громадянами України держав з теплим кліматом (туризм, заробітчанство, участь у миротворчих місіях тощо) зростає ризик завозу не притаманних для нашого регіону паразитарних хвороб. Одними з таких захворювань є лейшманіози.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України з 2005 року в країні щорічно реєструються кілька випадків тяжких захворювань на лейшманіози, а у 2008 році вже двоє таких хворих померли (м.м.Київ, Львів). Саме при епідобстеженні цих випадків було встановлено, що можливість зараження хворих була під час відпочинку в Криму поблизу міст Феодосії та Судака. Це перші місцеві в Україні випадки лейшманіозів, до цього реєструвались тільки завізні випадки, коли зараження відбувалося при перебуванні громадян України за кордоном.

Лейшманіози – це паразитарні захворювання. Збудниками слугують одноклітинні паразити – лейшманії, які належать до найпростіших. Існує до 20 видів лейшманій, тому лейшманіози включають цілу групу захворювань. Лейшманіози належать до трансмісивних інфекцій, переносниками яких є дрібні кровососні комахи – москіти. Москіти заражаються при укусах хворих людей чи тварин.

Слід пам’ятати, що збудники лейшманіозів навіть після успішного лікування можуть кілька років зберігатися в організмі людини, через 1-2 роки можуть з’являтися вузлики чи висип на шкірі. В Чернігівській області немає переносників цієї інфекції (нема необхідних умов для їх розвитку), проте не виключена можливість появи завізних випадків захворювань.

В місцях розповсюдження лейшманіозів важливим профілактичним заходом є запобігання нападу, укусів москітів – це застосування репелентів, використання електрофумігаторів, сіток на вікна, двері. У вечірній час слід носити головний убір, одяг з довгими рукавами, брюки, шкарпетки. Цю інформацію треба узяти до уваги громадянам, які виїжджають на відпочинок у Крим та за кордон у країни з тропічним і субтропічним кліматом. Вогнища лейшманіозів реєструються у країнах Африки, Центральної, Південної Америки, Близького Сходу, Середньої та Південно-Східної Азії, спорадичні випадки – у країнах Закавказзя.

http://cnoblses.net.ua/news/new.php?id=629

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.