Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:14:06

5 січня - цей день в Україні та в світі

05.01.2023   11:08Агенцiя

ДЕНЬ 316 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 316 RUSSIAN AGRESSION

5 січня – Міжнародний день бойскаута і Міжнародний розвантажувальний день.

У США – День птахів, в Індії – День народження гуру Гобінда Сінгха, в Англії – Дванадцята ніч, у Сербії та Чорногорії – народне свято Тунцидан.

Православна церква вшановує пам'ять десяти святих мучеників Критських.

У 2019 році, 5 січня, Вселенський патріарх Варфоломій підписав у Стамбулі томос про автокефалію Православної церкви України.

Міжнародний день бойскаута

Засновником скаутського руху вважають англійський генерал-майор у відставці Роберт Баден-Павелл. У 1907 році він організував перший скаутський табір на острові Броунсі. Ідея якого полягала в тому, щоб навчити підлітків мислити самостійно та виживати у важких умовах.

Міжнародний день скаутів включено до календаря святкових дат з 1910 року, коли скаутський рух був визнаний королівською хартією. Девізом скаутських організацій став заклик: "Будь готовий!", а емблемою – трипелюсткова лілія.

День народження гуру Гобінда Сінгха в Індії

Свято відзначають у громадах сикхів на честь гуру Гобінда Сінгха – десятого та останнього гуру, який заклав основи майбутньої Сикської держави.

Дванадцята ніч

Християнське свято в Англії, яке відзначають із 5 на 6 січня. Він завершує так звані Дванадцять днів Різдва: від Різдвяного Святвечора до Хрещенського.

Тунцидан у Сербії та Чорногорії

Народне свято Тунцидан відзначають за два дні до православного Різдва (Божича).

Цього дня заведено забивати порося, яке готуватимуть наступного дня, а подаватимуть на Різдво. Також господині замішують тісто для святкового пирога, який пектимуть на Святвечір. Згідно з поширеною думкою, цього дня нічого не можна давати з дому, а також карати дітей.

 

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять десяти святих мучеників Критських: Феодула, Саторнина, Євпора, Геласія, Євникіана, Зотика, Помпія, Агафопуса, Василида та Євареста, а також преподобного Ніфонта, єпископа Кіпрського.

Десять мучеників постраждали на Криті близько 250 року за часів гонінь Римського імператора Декія. Їх піддавали тортурам і приниженням протягом 30 днів, змушуючи зректися Христа, але вони перенесли всі катування, славлячи Господа.

У результаті всі вони були страчені.

Іменини: Павло, Макар, Наум, Василь, Іван, Давид.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини