9 найкорисніших рослинних олій для організму людини
Якщо з настанням осені до вас часто чіпляються застуди, погіршилося травлення, або шкіра страждає від сухості, вам всього лише необхідно запастися потрібними рослинними оліями, вживати їх в їжу щодня і дуже скоро ви будете виглядати і відчувати себе чудово!

"Хто є хто" у світі рослинних олій - розповідаємо.
Рослинна олія - один з найкорисніших дієтичних продуктів, який не лише покращує смак їжі, а й зміцнює здоров'я людини.
Наше тіло має потребу в жирах - вони добре впливають на нашу нервову систему, мозок, шкіру та на здоров'я в цілому.
Також рослинні олії багаті важливими жиророзчинними вітамінами А (потрібний для шкіри, зору та імунітету) і Е (антиоксидант, захищає від інфекцій).
1. Соняшникова олія
Найпопулярнішу в Україні рослинну олію отримують з насіння соняшнику. До складу входять цінні для організму поживні речовини, а також вітаміни груп А, D, Е і F. Нерафінована олія корисніша і засвоюється краще. Бере участь в обміні білків і вуглеводів, покращує пам'ять, позитивно впливає на функцію статевих, ендокринних залоз.
2. Оливкова олія
Звертайте увагу на кислотність, яка повинна бути вказана на етикетці. Чим вона нижча (до 0,8%), тим масло вищої якості. Особлива перевага оливкової олії у тому, що вона збагачена масляною кислотою. Вона добре підходить для заправки салатів і приготування гарячих страв. При нагріванні оливкова олія практично не утворює канцерогенів.
3. Гарбузова олія
Краще джерело цинку - його там більше, ніж в морепродуктах. А цинк - це чоловіча сила, допомагає виробленню тестостерону. Тому якщо плануєте романтичну вечерю, придбайте пляшечку гарбузової олії. Її можна змішати з оливковою та заправляти салати. Смажити на ній не рекомендується - пригорає і неприємно пахне. А ще у ній багато селену. Для холодів саме те - підвищує імунітет і відлякує мікробів.
4. Олія лляна
За вмістом ненасичених жирних кислот лляна олія у 2 рази перевершує риб'ячий жир, саме тому вона вважається одним з найбільш важливих пісних продуктів і рекомендується дієтологами для тих, в чиєму раціоні відсутня риба. Відмінно "виглядає" в кашах (особливо у гречаній) і з квашеною капустою. Варто пам'ятати, що лляну олію ні в якому разі не можна нагрівати - це зводить нанівець її цілющі властивості. Тому її слід зберігати в холодильнику і додавати до готових страв, наприклад, заправляти нею салати.
5. Олія з виноградних кісточок
Дослідження показали, що хімічні речовини з олії виноградних кісточок можуть викликати апоптоз - процес, який сприяє самознищенню та ліквідації пошкоджених клітин у клітинних системах. Таким чином, вона допомагає пошкодженій печінці відновлювати свої клітини та пригнічувати розвиток деяких видів раку.
6. Олія з авокадо
Олія з авокадо тільки недавно вийшла на сцену дієтичних продуктів. Авокадо забезпечує організм близько 20 необхідними для нашого здоров'я поживними речовинами, в тому числі калієм, вітаміном Е, вітамінами групи В та фолієвою кислотою. Авокадо, як і оливкова олія, має високий вміст олеїнової кислоти, яка здатна запобігати раку молочної залози. Авокадо збагачений бета-ситостерином і корисне людям з низьким рівнем холестерину в крові. До того ж у олії дуже приємний смак, і вона підходити для будь-якого виду приготування.
7. Олія розторопші або будяка
Ця олія чудово захищає печінку від токсинів і нейтралізує отрути. З віком цей орган починає страждати, тому людям похилого віку бажано вводити цю олію в раціон.
8. Кукурудзяна олія
Краще за будь-які рослинні олії регулює обмін холестерину в організмі. Допомагає розщепленню «поганих» твердих жирів. У кукурудзяній олії містяться похідні фосфору - фосфатиди, які дуже корисні для мозку, а також нікотинова кислота (вітамін РР), яка регулює провідність серця.
9. Кунжутна олія
Містить антиоксиданти, збагачена залізом, лецитином, кальцієм, вітаміни A, B1, B2, P та корисними жирними кислотами (пальмітинова, стеаринова, олеїнова, омега-6). Застосовується при захворюваннях дихальної системи, кашлі, тромбофлебіті, нормалізує роботу щитовидки. Допомагає розслабитися і зняти стрес. На світлій кунжутній олії, до речі, можна смажити. Темну краще використовувати лише в холодному вигляді.
Будь-яку рослинну олію потрібно зберігати в щільно закритій пляшці, подалі від світла і тепла. А найголовніше правило для будь-якої рослинної олії - ніколи не використовувати її повторно після смаження! Всі рослинні олії можна ароматизувати за допомогою пряних трав і спецій, надаючи їм нових відтінків смаку:) Багато з них бажано зберігати в холодильнику.
Останні новини Чернігівщини

Замах на вбивство голови однієї з селищних територіальних громад Чернігівського району – чернігівця засуджено до 7 років ув’язнення 10:32
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської окружної прокуратури визнано винним 50-річного чернігівця у закінченому замаху на умисне вбивство голови однієї з селищних територіальних громад Чернігівського району (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України). Вироком Деснянського районного суду міста Чернігова його засуджено до 7 років позбавлення волі.
У Чернігівській політехніці нагородили призерів чемпіонату області з футболу 10:17
Сьогодні в Національному університеті «Чернігівська політехніка» свої нагороди отримали команди-призери та кращі гравці обласного чемпіонату, який нещодавно провели серед футбольних клубів Чернігівщини.
Дотримання трудового законодавства в умовах мораторію: позиція Держпраці 10:05
Дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізація трудових відносин – тема сьогоднішньої онлайн-зустрічі «Діалог влади та бізнесу».
ВПО та жителі прифронтових територій можуть скористатися компенсацією на придбання житла за програмою єОселя 09:14
Десятого вересня набрала чинності постанова, якою Кабінет Міністрів України розширив доступ до програми єОселя для внутрішньо переміщених осіб та жителів прифронтових територій. Сам механізм запрацює упродовж декількох днів, коли банки врегулюють обмін інформацією з Пенсійним фондом України.

15 вересня: цей день в Україні і світі 09:13
ДЕНЬ 1300 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 1300 RUSSIAN AGRESSION