Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:14:58

У Чернігові пропонують перейменувати більше 140 вулиць

10.05.2022   13:14Агенцiя

Ініциативна група з перейменування вулиць при управлінні культури і туризму у складі істориків, громадських діячів днями розглянула отримані за період від початку російського сторгнення в Україну пропозиції.

Серед них - що в Чернігові мають з’явитися вулиці на честь героїв Маріуполя і 1-ої окремої танкової сіверської бригади, яка боронила місто від російських окупантів.

    - Ця робота тільки розпочалася. Вона потребує дуже великого процесу усвідомлення, збору інформації і переосмислення. Перейменування - це й певний інструмент ідеологічної боротьби з російським агресором сьогодні, це в першу чергу. І з тією експансією, яка була більш як 200 років на Україну. І це переосмислення нам, можливо, розставить ту всю велику правду про історичні постаті, про нашу топонімію і взагалі про історію нашого міста, - розровідає керівник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

А всього перейменувати пропонують більше ста сорока вулиць. Одним хочуть повернути історичні назви. Приміром, Родимцева назвати Воздвиженською, Декабристів – Чорториївський Яр, а Малясова – Пантелеймонівською. Іншим – дати імена видатних земляків, таких як краєзнавець Андрій Карнабед, Герой України Євген Лоскот, Почесний громадянин Валерій Сарана. Не забули і про історичні постаті – князів, гетьманів і сотників.

    - Ми маємо можливість перейменувати, вірніше, повернути історичні назви. Це і пам'ять, але це і туризм, - говорить член цієї комісії історик Сергій Бутко.

Вулиці Першого Травня пропонують дати назву Першої окремої танкової Сіверської бригади, а вулицю Рокоссовського перейменувати на проспект Левка Лук’яненка. Директор історичного музею імені В.Тарновського Сергій Лаєвський пропонує винести ці питання на обговорення громади:

    - Перше - віддаючи шану мужності солдатів та офіцерів 1-ої окремої танкової сіверської бригади. Друге - вже неоднарозво обговорювалося, в тому числі і на комісії. І комісія навіть тоді приймала відповідне рішення. Але Чернігів тоді був до цього не готовий. Ну, подивимося, наскільки бомбардування і артилерійські обстріли Чернігова поміняють думку містян.

Рішення щодо перейменувань вулиць, парків і скверів прийматиме міська рада. Поки ж ініціативна група збирає інформацію, розбиває назви по категоріях – фактично проводить наукову роботу, аби рішення було конструктивним і виваженим, говорить начальник управління культури і туризму Олександр Шевчук.

    - Процес цей неблизький. Тим більше, що сесії сьогодні не збираються, тому що ми маємо воєнний стан. Швидше за все, оезультат ми побачимо наприкінці війни, - припускає він.

Пропозицій надійшло дуже багато. Можливо, вже невдовзі у Чернігові з’явиться площа або сквер Магдебурзького права, і вулиця Комунальників. Героїзм людей, які забезпечували життєдіяльність міста під обстрілами і підтримують чистоту і порядок нині, гідний високої оцінки і шани.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини