Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:36:53

Ухвалення нових регламентів – головний крок нових місцевих ради

01.12.2015   13:52Агенцiя

Яким чином будуть працювати нові місцеві ради залежить від перших сесій. Саме на них обрають голову, секретаря, заступників, розподіляють членство в депутатських комісіях, формують виконком.

Але основним документом, згідно якого буде здійснюватися вся робота ради, є Регламент.

Громадська коаліція  «Прозорі ради», що діє на Чернігівщині направила на ім’я новобраних міських голів звернення з проханням під час розробки та ухвалення нових  нормативно-правових актів, що регламентують діяльність новообраної ради, а саме Регламенту міської ради, Регламенту виконавчого комітету міської ради, Положення про діяльність постійних комісій міської ради  та інших, сприяти імплементації чинних норм антикорупційного законодавства, закріплених в ЗУ «Про доступ до публічної інформації», ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», ЗУ «Про запобігання корупції», ЗУ «Про здійснення державних закупівель».     

Також громадські активісти закликали нову владу на місцях сприяти імплементації до нормативно-правових актів міської ради чинних норм ґендерного законодавства, закріплених в ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Сприяти впровадженню в роботу міською радою найкращих існуючих практик доступності та відкритості органів місцевого самоврядування в Україні.

Міським головам були надані детальні методологічні рекомендації, розроблені експертами коаліції «Прозорі ради» щодо впровадження вищезазначених норм.

Окрім того Український незалежний центр політичних досліджень та Інститут Політичної Освіти у рамках партнерства ” Ефективна рада” підготували необхідні для новообраних місцевих рад типові документи.

Розробляючи проекти експерти ставили собі за мету   допомогти міським головами, депутатському корпусу та службовцям місцевого самоврядування ефективно налагодити роботу місцевих рад. В проектах рішень враховані останні новели в українському законодавстві, зокрема, щодо антикорупційних засад.

В перший базовий пакет входять такі важливі для місцевих рад документи:

Регламент місцевої ради

Типові зміни до регламенту виконавчого комітету місцевої ради

Положення про постійні депутатські комісії місцевої ради

Положення про помічника-консультанта депутата місцевої ради

Положення про місцеві ініціативи

Типовий порядок інформування про діяльність комунальних підприємств

Положення про електронні петиції

Положення про громадські слухання

Типові зміни до статуту територіальної громади

Порядок звітування голови громади, виконавчих органів, постійних комісій та депутатів місцевої ради

Положення про консультації з громадськістю

Положення про порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування

Тож сподіваємось всі ці громадські напрацювання будуть враховані новою місцево владою в своїй діяльності.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини