Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:17:16

Володимир Хоменко: "Тільки єдність, а не протистояння торують шлях до побудови економічно міцної, демократичної, поважаної в світі незалежної Української держави"

23.01.2014   10:01

22 січня відзначається одне з найбільш знакових в історії становлення української державності свят – День Соборності й Свободи України.

З цієї нагоди в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм відбулися урочисті збори та святковий концерт.

Перед урочистостями голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник оглянули виставку «Шляхами державотворення», підготовлену державним архівом в області та обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Г.Короленка .

Вітаючи присутніх зі святом, Володимир Хоменко зауважив, що ідея єднання, неподільності “отчих” земель сягає своїм корінням сивої давнини.

Ще у 1097 року на з’їзді князів у древньому Любечі пролунав заклик „об’єднатися єдиним серцем”, „берегти і шанувати землю” свою.

«На жаль, і в ті давні часи, і в наступні століття добрі наміри так і залишилися лише прагненням. Владні амбіції і намагання за будь-яку ціну посісти вищий князівський престол, узурпувати якомога більше влади щоразу ставали на заваді створення самостійної соборної держави.

Прикро бачити і в наші дні, як на шляху побудови сильної й незалежної сучасної української держави постають все ті ж перешкоди – переважання вузькопартійних та особистих інтересів над загальнонаціональними.

Гірким прикладом є ескалація насильства та подальше наростання громадянського протистояння, що розгорнулося на вулицях Києва. Заклики та дії окремих політиків та радикальних сил несуть загрозу життю та здоров’ю громадян та становлять небезпеку для української державності.

У жодній країні світу спроби насильницького вирішення політичних суперечностей не сприяли становленню злагоди в суспільстві, не приводили до економічного зростання, стабільного розвитку країни та благополуччя людей», - наголосив Володимир Хоменко.

За його словами, у цій ситуації найбільш прийнятним виходом є пошук шляхів мирного врегулювання політичного конфлікту за столом переговорів.

Політики та громадськість мають нарешті зрозуміти, що цілісність і мир у державі вищі за особисті амбіції та вузькопартійні інтереси.

«Власний історичний досвід вчить – лише наша єдність, громадянський мир, наполеглива праця зміцнить українську державу, приведе до побудови потужної сучасної економіки країни і забезпечить в Україні високі стандарти життя наших людей.

У літописі становлення української державності маємо багато і героїчних, і трагічних сторінок. Майже кожна з них знайшла відображення на теренах Чернігово-Сіверської землі. Згадаємо хоча б події у Батурині, коли спроба здобути незалежність для України була жорстоко покарана царським військом. Або бій під Крутами, у якому юнаки-патріоти боронили самостійність української держави.

Мабуть, чимало подій та імен людей, що наближали українську соборність, загубилися в часі. Але вони не були марними. Адже зрештою Україна стала єдиною й незалежною державою, яка впевнено дивиться у майбутнє.

Як зазначає Президент України Віктор Янукович: „Соборність і свобода – це цінності, які впроваджує в життя наш народ протягом усієї своєї історії. Це надійний фундамент, на якому будуються міць і велич українського суспільства. І ми гідно приймаємо виклики сучасної складної епохи. Тому що це – наша спільна відповідальність перед нащадками за збереження і зміцнення вільної та єдиної України”. Єдність і сьогодні – це головна умова нашої сили та незалежності, підкреслює глава держави.

У 1990 році напередодні Дня Соборності України тисячі українців від Києва до Львова взялися за руки, щоб продемонструвати світові національну єдність і прагнення будувати свою сильну й незалежну державу. Сьогодні всі разом ми маємо довести, що здатні підтримати і продовжити ці благородні устремління наших співвітчизників», - наголосив Володимир Хоменко.

Очільник області підкреслив: тільки єдність, а не протистояння торують шлях до побудови економічно міцної, демократичної, поважаної в світі незалежної Української держави.

Минулий рік не був простим ані для всієї держави, ані для області, зокрема. Проте, області вдалося утримати позитивні тенденції у соціально-економічному розвитку Чернігівщини, зміцнити свої позиції у промисловому та аграрному секторі економіки.

У 2013 році Чернігівщина зібрала рекордний за всю історію краю врожай зернових – понад три мільйони тонн. Наслідком роботи, спрямованої на розвиток тваринництва, стало введення в експлуатацію ще десяти сучасних сільськогосподарських об’єктів.

Після більше ніж дворічної перерви відновлено роботу Прилуцького заводу «Білкозин». Ніжинським підприємством «Укравтозапчастина» розпочато випуск тракторів. На Чернігівському автозаводі оновлено технологічні процеси та суттєво нарощено обсяги виробництва автобусів.

Тільки за 9 місяців 2013 року в економіку області вкладено 1 мільярд 750 мільйонів гривень капітальних інвестицій, що майже на 12% більше ніж за відповідний період попереднього року.

Працюючи над оновленням і оптимізацією мережі закладів соціальної сфери, в області відкрито 14 дошкільних навчальних закладів. Продовжується робота над реконструкцією і спорудженням пам’яток історії та культури.

2014 рік ознаменований низкою ювілейних і пам’ятних дат. Серед них – 150-річчя від дня народження письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського, 125-річчя від дня народження наших земляків – українського композитора Левка Ревуцького та славетного бандуриста Олександра Корнієвського, які зробили вагомий внесок у становлення і розвиток національної культури.

Широкомасштабна підготовча робота проводиться до відзначення в області на належному рівні славетних ювілеїв – 200-річчя від дня народження генія української нації Тараса Шевченка та 120-річчя від дня народження видатного українського письменника й кіномитця Олександра Довженка.

Як відзначив голова облдержадміністрації, обидві ці постаті є знаковими для України, і об’єднує їх саме безмежна любов до рідної землі, яка має бути взірцем для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Також Володимир Хоменко вручив державні нагороди.

Святковий настрій присутнім створила Національна заслужена капела бандуристів України ім. Георгія Майбороди.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини