Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:56:53

В ефірі — рідне слово. На Чернігівщині захищають інфопростір

18.08.2016   13:10Агенцiя

Місцеве телебачення пропонує нові проекти патріотичного напряму, які досліджують настрої населення щодо конфлікту на сході країни та агресії Росії.

Дискусія «Тонкий лід», цикл репортажів «Визволені міста Донбасу», «Чернігів — місто патріотів», «Розкажи про героя», «Я люблю Україну» — ці телепрограми знайшли зацікавленого глядача. Це стосується і радіопрограм. Однак поряд із цим на перший план виходить велика проблема — захист інформаційного простору. Адже виготовити якісний телерадіопродукт для глядача і слухача простіше, ніж донести його в усі точки області. Особливо це стосується північних районів, які межують з Росією та Білоруссю, зазначив директор філії НТКУ «Чернігівська регіональна дирекція» Аркадій Білібаєв.


Кордон спільний, мовлення власне

Оскільки дротове радіомовлення має стійку тенденцію до скорочення, філія НТКУ «Чернігівська регіональна дирекція» послідовно працює над переведенням свого радіомовлення на ФМ-частоти. Нині філія вже веде ФМ-мовлення у Чернігові, Холмах та Новгороді-Сіверському, а до кінця року має освоїти ще дві частоти у Сосницькому та Прилуцькому районах.

Без цифрового ефірного телесигналу залишаються частини північних та центральних районів області. Торік було здійснено моніторинг щодо можливостей прийому російських та українських теле- і радіопрограм. Обирали найближчі до кордону населені пункти. Встановили, що українського цифрового ефірного мовлення в них не було. Така сама ситуація склалась і з аналоговим телебаченням. У прикордонній смузі вздовж усієї чернігівської ділянки державного кордону з РФ та Білоруссю спостерігається невпевнений прийом вітчизняного телесигналу.

СБУ виявила посилення мовлення російських телеканалів у форматі DVB-T2 у прикордонних районах області. Громадяни України, які там мешкають, мають можливість переглядати програми у цифровому форматі 10 російських телеканалів, що транслюють передавальні станції, розташовані у прикордонних населених пунктах Чуровичі, Климово, Стародуб, Кістер та Біла Березка Брянської області.


Доки цифра прийде

Важливою подією для регіону стало встановлення наприкінці минулого року на радіотелевізійній передавальній станції «Холми» Чернігівської філії концерну РРТ нового значно потужнішого аналогового телевізійного передавача. Понад 120 тисяч українських громадян, які живуть на прилеглій до Росії території, тепер можуть дивитися українське телебачення. Зона впевненого прийому національних програм у північних районах області розширилася до 60 кілометрів. А телепередачі Першого національного доступні навіть жителям прикордонних населених пунктів на Брянщині.

Це стало можливим завдяки спільній роботі Міністерства інформаційної політики України, Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення та Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Загалом для розв’язання проблеми слід прорахувати додатковий частотний ресурс для забезпечення цифрового мовлення на прикордонних територіях. Внесено пропозиції щодо використання вітчизняними телемовцями висотних об’єктів ПАТ «Укртелеком» та операторів мобільного зв’язку в прикордонних районах для тимчасового розширення зони покриття. Необхідно збудувати додаткові телевізійні вежі для розміщення передавачів у селищі Любеч та в місті Ніжин. На часі також пропозиція відновлення програми забезпечення соціально вразливих верств населення України, передусім у прикордонних районах, цифровими телетюнерами DVB-T2.


http://ukurier.gov.ua/uk/articles/v-efiri-ridne-slovo/


 

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.