Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 04:09:57

Наступальний бій в умовах міста...

25.04.2020   10:26Агенцiя

На базі 169 навчального центру Сухопутні війська ЗС України склали іспити учасники «Курсу молодших офіцерів за фахом «Інструктор з вогневої і тактичної підготовки».

Вишкіл уперше проведено саме за такою методикою. Заліки пройшли доволі швидко.

Під час виконання вправ панувала атмосфера професіоналізму та налаштованості на результат. Було багато пострілів у високому темпі. Як показав стан мішеней – точних пострілів.

– Сьогодні я був присутній при здачі заліків першим потоком випускників Курсу інструкторів вогневої і тактичної підготовки. Вони навчаються для тренування своїх підрозділів та ведення насамперед наступальних дій в умовах урбанізованої місцевості. Офіцери продемонстрували майстерне володіння сучасними ефективними прийомами бою, які дають можливість швидко, точно і надійно знищити противника, – зазначив Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Сирський.

–  Це дієва програма. Ті, хто пройшов її, можуть на своїх бригадних полігонах достатньо ефективно готувати особовий склад для ведення бойових дій у місті і, звичайно, самі користуватись бойовими навичками, які дали їм інструктори Навчального центру.
Протягом двох років, а особливо – останнього, ми бачимо поступовий постійний рух вперед у плані підготовки інструкторів, які навчають особовий склад, та вдосконалення матеріальної бази. Все це дозволяє ефективніше готувати наших військовослужбовців, – підсумував Олександр Сирський.

Після кожної серії пострілів відчувалося легке хвилювання стрільців, а за мить – задоволення викладачів результатами підопічних.

– Категорія військовослужбовців, які завершують курси, – молоді офіцери. Молодші лейтенанти та лейтенанти пройшли тримісячний вишкіл. Окрім цього, шестеро офіцерів були відібрані в ході курсів і пройшли також навчання як інструктори з військової топографії, – розповів викладач вогневої підготовки школи піхотинця підполковник Ігор Безоглюк. – Усі вони можуть ефективно навчати взвод стрільбі і тактиці.
Критерії оцінювання випускників курсу досить жорсткі. В ході виконання вправи, яку інструктори називають «АК-1», необхідно вибити мінімум 82 бали на оцінку «задовільно». На добрий результат – 87, а на «відмінно» – 92.
Зрештою, ніхто не розкаже про навчальний курс краще, аніж його учасники, які спробували вишкіл на собі.
– Ми зараз проводимо стрільбу на дальніх дистанціях – 200, 250 і 300 метрів з положення лежачи та з коліна серіями по два постріли, – пояснив учасник курсу Сергій Олійник.

– Наші керівники вводять новації у процес навчання і допомагають нам покращити навички. Це практична стрільба, орієнтована повністю на тактичні особливості ведення бою. Працюємо на трьох навчальних місцях: тактична швидкісна стрільба на близьку відстань, на 100 метрів та до 300 метрів. Вчимося практично виконувати різні тактичні завдання.

– Помітили якісь зміни у своїй майстерності?
– Звичайно! Я, поки не прийшов сюди, не міг «досягнути належної кучності», правильно знайти свою «прикладку», у мене не виходило швидко перезаряджати магазин. Зараз, на даному етапі, я вважаю, що усі ті люди, які перебували зі мною на курсах, суттєво покращили свою стрільбу та бойові можливості.
– Тут більшість молодших лейтенантів, які закінчили військові кафедри, Це у нас служба за призовом осіб офіцерського складу. Ми пройшли тримісячну підготовку у Старичах, що на Львівщині. Потім потрапили за розподілом по підрозділах.
Зараз служба осіб офіцерського складу за призовом триває 18 місяців. Після цього вишколу ми відчуваємо в собі сили працювати з людьми, за потреби –  вести їх при практичному  виконанні бойових завдань, навчати підлеглих того, що вивчили самі, робити те, що передбачатимуть наші обов’язки на нових місцях служби, – підсумував молодший лейтенант Сергій Олійник.

Випускник курсів Володимир Чернега зазначає, що у нього значно покращилися швидкість та кучність стрільби. Зброя стала «ріднішою», адже хлопці навчалися правильно утримувати її та влучати в ціль з різних положень. Особливо хлопець відзначає роботу інструкторів. Вони досвідчені, знають свою справу, не лише ганяють підопічних до «сьомого поту», але і вказують помилки.
– Окрім правил стрільби ми вивчали тактику в частині дій підрозділів у місті, зокрема – у приміщеннях. Це зачистка міжповерхових майданчиків, кімнат, горищ. Контроль та проходження вулиць, різних перехресть. Повороти праворуч, ліворуч. І, звичайно, тактична стрільба на 25, 100 метрів та по дальніх цілях, – поділився враженнями молодший лейтенант Володимир Чернега.

Бій в умовах міста – один із найважчих. Особливо, якщо це наступ. Зачищати від ворога вулиці та квартали – робота, якої не побажаєш нікому. Але дії піхотинців під час заліків не залишили сумнівів: вони здатні зробити це, навчити інших та повести за собою.

Навчальний центр "Десна" - Прес-служба

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.