Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:06:03

Про розвиток міжмуніципального співробітництва у громадах на тренінгу в Чернігівському ЦРМС

28.09.2019   11:15Агенцiя

Тема міжмуніципального співробітництва все частіше привертає увагу об’єднаних територіальних громад.

По-перше, це можливість спільно розв’язати проблеми, які поодинці не вирішити.
По-друге, це можливість залучити додаткові ресурси для реалізації масштабних проектів.
По-третє, міжмуніципальне співробітництво збільшує потенціал громад та допомагає підвищенню спроможності.

Про розвиток міжмуніципального співробітництва у територіальних громадах мова йшла під час семінару в Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Людмила Чабак, радниця з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС, розповіла про сутність співробітництва громад, його роль та значення для розвитку територій. Вона розповіла, що згідно ЗУ “Про співробітництво територіальних громад» співробітництво реалізується шляхом делегування виконання завдань, реалізації спільного проекту, спільного фінансування або утримання інфраструктурного об’єкта, утворення спільного комунального підприємства або органу управління.

«Для громад Чернігівщини цей вид співпраці є доволі новою формою політики місцевого і регіонального розвитку. Головна мета такого співробітництва – підвищення якості життя громад», - зазначила Людмила Чабак. Вона також додала, що громади регіону у своїй повсякденній діяльності часто застосовують ММСП, але не декларують його. Наприклад, учні сіл однієї громади навчаються у школі іншої, бо їм туди ближче, а у інших громад спільний терцентр і вони його разом утримують, тощо.

Експертка розповіла про процедуру укладання договорів про співробітництво громад та етапи реалізації проектів. Також пояснила як відбувається припинення співробітництва.

Учасники навчання дізналися про сфери та напрямки діяльності, у яких можна розвивати співробітництво. Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради, розповів про практичний досвід громади у сфері пожежної безпеки.

Сергій Гоков, керівник відділу державних інвестицій Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА, розповів про державну підтримку співробітництва громад та навів приклади кращих практик.

Досвідом налагодження співробітництва задля фінансування Центру надання адміністративних послуг у Варвинській громаді розповіла Наталія Бабенко, начальник ЦНАПу Варвинської селищної ради.

В ході тренінгу обговорили міжнародний досвід налагодження співробітництва на базовому рівні. Така співпраця є логічним рішенням для зменшення вартості послуг або недосконалої організації територіальної влади.

Серед плюсів ММСП експерти називають наступні:
•    зменшуються виробничі витрати та забезпечує заощадження коштів завдяки обсягам діяльності;
•    посилюються переговорні позиції відповідних органів місцевого самоврядування, зокрема, у питаннях збільшення кількості отримувачів послуг;
•    зменшується  кількість  людей,  які  отримують  послуги  “за  ціною  нижче  собівартості”;
•    збільшуються “власні” інвестиційні  ресурси  громад;
•    підвищується рівень довіри серед кредиторів та здатність залучати зовнішнє фінансування як від держави, так і від приватних партнерів.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини