Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:34:53

У Чернігові школу № 23 та дитячий садок № 5 планують перебудовувати

14.08.2019   15:34Агенцiя

У Чернігові готуються повністю перебудувати школу № 23 та дитячий садок № 5. Вони знаходяться в дуже старих і зношених одноповерхових будівлях, які вже навіть важко сприймаються як дитячі заклади.

За висновками експертної організації, яка досліджує стан будівель і можливість їхньої експлуатації за призначенням, будівлі цих закладів освіти є непридатними для експлуатації з освітньою метою. Про це говорили 13 серпня на розширеній нараді у Чернігівській міській раді.

Фахівці одностайні в тому, що, враховуючи всі сучасні вимоги до будівель шкіл і дитсадків, ці приміщення раціональніше і дешевше збудувати з нуля ніж реконструювати. Тому прийняте рішення будівлі цих школи і дитсадка повністю знести і на їх місці будувати нові та сучасні.

- Загалом у Чернігові 96 закладів освіти та 2 спеціальних заклади. Більшість приміщень - зношені, тому нам необхідно хоча би по два заклади на рік вводити в експлуатацію. Стан цих приміщень непридатний для експлуатації ні по пожежній безпеці, ні по будь-яких нормах санстанції. Отже, нам потрібно починати свідомо потрошку щось будувати, - зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Питання щодо перебудови школи №23 обговорювалося вже давно. Наразі проект нової школи знаходиться на стадії розробки.

- Це речі, які ми довго не хотіли робити, але все ж таки починати треба. Будівництво освітнього закладу на Бобровиці - це, можливо, і не на 100% ідеальний напрямок витрачання коштів, але таке рішення в нас прийняте, - сказав міський голова, пояснивши, що загалом раціональніше вкладати кошти міського бюджету в розвиток більш великих шкіл, які можуть забезпечити в т. ч. і кращу якість освіти. Але врешті-решт, враховуючи те, що ця школа єдина у великому житловому мікрорайоні приватного сектору,  було вирішено її таки будувати.

На думку міського голови, орієнтовний термін будівництва нової школи, враховуючи бюджет поточного року і часті зміни нормативів і законодавства – це 4 роки.

- Будемо намагатися швидше. Можливо, вдасться за три чи два роки. Але враховуючи якість проектів, відсутність типових проектів сучасних шкіл та дитячих садочків і те, що це будуватиметься за бюджетні кошти, реальнішим є довший варіант, - зазначив Владислав Атрошенко. Як приклад він навів те, що зміни до проекту будівництва дитсадка на Масанах довелося вносити 10 разів, і кожного разу – з відповідними процедурами: експертиз, виділення коштів тощо.

Наразі також вирішується питання, куди будуть на час будівництва переводитися діти, які відвідують ці заклади освіти. Це питання обов’язково буде обговорюватися з батьками дітей на загальних зборах.

До прикладу, батькам вихованців дитячого садка №5 пропонуватимуться два більш нових заклади, куди можна буде перевести дітей. Це дитячі садки №2 (вул.Ціолковського, 6) та №10 (Самоквасова, 14). Вони знаходяться поруч і на той час, поки буде відбудовуватися садочок №5, можуть безболісно забрати дітей. Якщо провести перерозподіл, то дитсадок № 2 буде відвідувати 263 дітей, а 10-й – 293 вихованця. Проектна потужність цих закладів – 320 дітей.

Разом з тим, міський голова наголосив на тому, що просить адекватної медійної подачі цієї проблематики. «Знов таки: якщо мені як міському голові потрібно буде воювати або з батьками, або з викладачами – я не для цього приходив на цю посаду, я не буду ні з ким воювати", – зауважив він.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.