Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:14:44

Городнянська ОТГ: як вдосконалити бюджет участі в громаді

09.08.2019   08:11Агенцiя

Можливі шляхи вдосконалення громадського бюджетування у Городнянській ОТГ обговорили представники громадськості і влади об’єднаної територіальної громади.

Громадський бюджет як механізм співпраці влади і громадськості запроваджено в цій ОТГ на початку року: створено координаційну раду, схвалено необхідні документи. Які можливі варіанти удосконалення Положення про бюджету участі в цілому і процесу громадського бюджету зокрема, думали 7 серпня під час семінару «Громадський бюджет: шлях до взаємодії між владою і громадою».

У заході взяли участь представники місцевої влади й громадські активісти, молодь з Городнянської ОТГ.

Заступник міського голови Віталій Мамедов переконаний, що бюджет участі покращує взаємодію влади і громадськості, створює можливості втілення у життя громадських ініціатив. Цього року в бюджеті Городнянської ОТГ на проекти бюджету участі передбачено 200 тис. грн. Подано чотири проектів, у тому числі із сіл ОТГ. За рішенням координаційної ради, усі проекти наразі перебувають на стадії реалізації.

Під час заходу голова громадської організації «Асоціація демократичного розвитку» Анна Ніколенко-Баєва, експертки громадського бюджету Олена Лисенко, Ірина Стасюк-Бабчук та Ірина Синельник представили учасникам семінару історію запровадження громадського бюджету в Україні та за кордоном, розповіли про особливості бюджету участі у Чернігові й ОТГ Чернігівщини.

Окрему увагу звернули на аспекти удосконалення Положення про громадський бюджет у Городнянській ОТГ, зокрема, чіткого визначення часових проміжків кожного з етапів, поліпшення інформаційної кампанії задля активізації місцевих жителів у цьому процесі, зменшення кількості підписів, необхідних на підтримку проектів (у громаді їх потрібно зібрати 100) тощо.

Уже переважна більшість ОТГ Чернігівщини вже реалізують або мають намір запровадити у себе досвід залучення місцевих жителів до розподілу частини коштів бюджету громади.

Громадський (партиципаторний) бюджет/бюджет участі – інструмент прямої демократії і дієвий механізм взаємодії громади з органами місцевого самоврядування, за допомогою якого жителі міста (селища, ОТГ) мають можливість  брати участь у прийнятті  рішень на місцевому рівні, щодо розподілу частини бюджетних коштів на втілення суспільно корисних ініціатив.

Процес громадського бюджету активізує громаду, формує довіру  громадян до місцевої влади та сприяє їх взаємодії, а також допомагає у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів міста, селища чи ОТГ.

Крім того, громадський бюджет підвищує рівень відкритості та прозорості роботи місцевої влади, а також дозволяє жителям міста безпосередньо впливати на бюджетну політику громади.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини