Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:54:35

Представники громадських організацій Чернігівщини шукали план дій для змін у своїх громадах

01.10.2018   18:18Агенцiя

29-30 вересня громадські активісти Чернігівщини шукали відповідь на запитання: «Зміни на місцях: що ми можемо робити спільно?» Пошук ідеї та думок відбувався у форматі відкритого простору. Організатори заходу – Спілка “Громадські ініціативи України” та її регіональний партнер – Чернігівський освітній центр “Ініціатива”.

Спілка «Громадські ініціатива» більше десяти років працює із місцевими ініціативами та особливу увагу приділяє саме малим містам, містечкам та селищам. Адже побудувати демократичне суспільство складно, якщо саме у невеликих населених пунктах не буде громадських організацій та активістів.

«Особисто для мене дуже важливо, що в ці дні нарешті відбулася зустріч активістів із півночі та півдня Чернігівської області. Я кілька  років слідкував та намагався активно долучитися до процесів активізації громадських ініціатив у нашій області. Часто в кожній громаді ці процеси відбувалися паралельно. І дуже добре, що є можливість активістам  зустрітись, обмінятися досвідом і запланувати спільні кроки», – зауважив Павло Пущенко, голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива», співорганізатор заходу. На його думку у громадській діяльності важливо бути системними та розуміти, що громадська діяльність - це біг на довгу дистанцію.

Формат відкритого простору дозволив учасникам заходу відверто говорити про проблеми, ідеї та побоювання громадських ініціатив Чернігівщини.

«Дуже важливо, щоб тема, на яку ми говоримо під час відкритого простору, була цікавою та актуальною для всіх учасників, але вона не повинна мати єдиного рішення або однозначної відповіді. Тут зібралися небайдужі активісти, які добровільно долучилися до вирішення поставленого запитання. А формат відкритого простору дозволяє в такій ситуації знайти класні рішення. Ця методика гарно працює з будь-якою аудиторією: чиновниками, представниками ОМС, різних вікових груп. Для того, щоб впроваджувати цей формат не потрібна спеціальна підготовка аудиторії. Єдине що треба визначитися із темою, яка цікавить всіх. Ми працювали і зі школярами, і з представниками Кабміну. Цей формат дозволяє залучати дуже різних людей», - розповіла Олександра Целіщева, фасилітаторка відкритих просторів.

У перший день заходу учасники та учасниці визначили теми для обговорення, серед яких, зокрема, проблематика професійного вигорання серед громадських діячів та протидії йому, тема ідеї, яка здатна об’єднати громадськість регіону, питання посилення співпраці між громадськими активістами на противагу конкуренції між ними, а також теми, пов’язані із важливістю залучення молоді до громадської діяльності. Крім того, у полі обговорень учасників відкритого простору були теми інформаційної солідарності та можливості створення незалежних ЗМІ, чинників, які зумовлюють ефективну роботу громадської ради, прикладні теми створення громадського простору на селі та створення у громаді коворкінгу для роботи, навчання й відпочинку.

Протягом другого дня роботи відкритого простору учасники вже думали про конкретні кроки. Вони озвучили тематики для подальшого спільного навчання, запропонували розробити типове положення про громадську раду, спланували кілька цікавих проектів (Зелена варта, незалежні ЗМІ, молодіжний громадський простір на селі), та домовилися про наступні зустрічі з перспективою об’єднання організацій для спільної діяльності.

 «Ми ставили собі за мету створити атмосферу, щоб організації з міст, містечок та сіл мали можливість подумати про майбутнє, обговорити спільні плани та потреби, подумати про співпрацю. І їм це вдалося. Вони багато обговорювали про потреби, бачення майбутнього про проекти, які варто робити. Екологічні проекти, молодіжні теми. В решті решт вони зрозуміли, що разом можна досягти більше, ніж поодинці», - зазначив Юрій Степанець, голова Правління ГО «Громадська спілка». За його словами далі наступні кроки залежатимуть від учасників. Він розповів, що учасники відкритого простору матимуть можливість взяти участь у двох тренінгах, організувати захід на кшталт ярмарку громадських організацій та отримати міні-грант для втілення спільної ідеї.

«З часом всі організації розуміють, що разом працювати краще, ніж поодинці. Коли людина сама щось робить, всі думають, що вона дивна. Дуже важливо знаходити однодумців, об’єднуватися з ними. Це ефективніше. Людина, яка відстоює якусь ідею сама, вона задається питанням: «Чи правильно я це роблю?» А коли ти об’єднуєш людей або організацій, то тут легше не збитися зі шляху», - сказав Юрій Степанець.

Слід відмітити, що учасників та учасниць відкритого простору гостинно приймав Освітній дім прав людини.

Крім того, в перший день відбулася зустріч з представницею наглядової ради Спілки ГІУ Неля Лавриненко, яка розказала про свій шлях від громадської діяльності до засновниці приватної школи.

Також учасники відкритого простору, які в своїй більшості представляли громади Чернігівщини – Корюківську, Городнянську, Менську, Холминську – та міста Ніжин і Чернігів, поспілкувалися з Людмилою Чабак, радницею з децентралізації Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Вона розповіла про розвиток громадського сектору в об’єднаних громадах та важливості виховання представників «третього сектору» в ОТГ. За її словами сьогодні половина громад взагалі не має громадських організацій. І це виклик для молоді. «Для громадських активістів у громадах сьогодні багато можливостей та пропозицій надходить від фондів та грантодавців. І потрібно цим користуватися для особистісного розвитку та підвищення самодостатності громади», - підкреслила експертка.

Взагалі, учасники та учасниці відкритого простору постійно говорили, обговорювали та ділилися думками. Також вони розповіли про свої враження.

«Насамперед я активно відпочив з однодумцями, які рухаються в одному напрямку зі мною. Це час перезавантаження та розуміння, що рухаєшся у правильному напрямку. Стало зрозуміло чому важлива активність громади і до чого ця правильна активність призводить.  . У мене є ідея (я з нею сюди і приїхав) створення молодіжного простору у Городні. Ми беремо приклад з Корюківки. І хочемо створити щось подібне до громадської організації, яка працює у сусідній громаді», - Антон Гармаш, підприємець з Городнянської ОТГ.

За словами Дмитра Горнова, представника ГО «Кузня талантів», участь у «відкритому просторі» дала розуміння, що з людьми потрібно спілкуватися і пояснювати хто такі громадські організації та активісти, для чого вони працюють, яка від них користь. «Треба розповідати про те, що можна впливати на рішення які приймає влада, а за допомогою спеціальних інструментів можна контролювати її», - сказав активіст. Він також розповів, що більшість громадських діячів турбує як налагоджувати комунікації з людьми, як залучати громадськість до участі у житті громади.

 «Я переконалася в тому, що нам потрібна громадська організація. Думаю, це буде жіноча організація, яка буде об’єднувати мам та жінок нашої громади. Ми будемо організовувати покази моди та проводити творчі зустрічі», - Наталія Демченко, молода мама з Холминської ОТГ. Також дівчина вважає, що влада має дослуховуватися до думки простих громадян.

Захід відбувся у рамках проекту “Ефективна регіональна модель взаємодії громадських організацій”, який втілює Спілка “ГромадськіініціативиУкраїни” за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).

Фото з  заходу можна переглянути на сторінціСпілкиГромадськіініціативиУкраїни у фейсбуці та у події Відкритий простір “Змінинамісцях: щомиможеморобитиспільно?". Детальна інформація про заходи, які організовує Спілка “Громадські ініціативи України” – на офіційному сайтіhttp://ngonetwork.org.ua/

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини