Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:08:01

Взаємодія держави, освіти та бізнесу: виклики та перспективи

30.05.2018   09:23Агенцiя

Про важливість співпраці держслужби, науки і бізнесу для всебічного розвитку держави говорили 29 травня на Бізнес-форумі "ДЕРЖАВНА СЛУЖБА – ОСВІТА – ПІДПРИЄМНИЦТВО: стратегія взаємодії", що відбувся на базі Чернігівського національного технологічного університету.

Серед учасників заходу – керівник Апарату Президента України Олексій Дніпров, голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Так як захід приурочений до 100-річчя Державної служби в Україні, акцент – на реформі державного управління, вагомій ролі інституцій держслужби у становленні та розвитку країни, прийнятті відповідальних рішень. При цьому одна із ключових позицій – професіоналізм державних службовців, який неможливий без їх фахової підготовки.

На переконання Костянтина Ващенка, набувати освіту, в тому числі й держслужбовці, мають упродовж усього життя, аби бути конкурентоспроможними, якісно та ефективно впроваджувати державну політику у різних сферах життєдіяльності, формувати сучасну систему державного управління, основану на принципах належного врядування.

До речі, в технологічному університеті з 2006 року готують магістрів державної служби.

Керівник АПУ Олексій Дніпров зауважив, що в Україні сформувалися стійкі традиції державної служби. А трикутник держава – бізнес – освіта визначають вектор і перспективи розвитку держави:

– Без стійкої, міцної державної служби не може бути якісної освіти. У свою чергу, без потужних державних інституцій і освіти не може якісно розвиватися підприємництво і бізнес. Тому ми маємо докласти максимум зусиль, щоб відповісти на всі виклики, які стоять перед цими трьома чинниками.

При цьому посадовець визнав, що наразі однією із проблем залишається певна заполітизованість державної служби.

Юлія Свириденко зауважила, що зарубіжний досвід та вітчизняна практика дозволяє стверджувати, що ключову роль у розвитку підприємництва мають три сили: держава – бізнес – наука.

– Можна сміливо казати, що Чернігівська область має потенціал для подальшого зростання. У нас є потужна науково-технічна база, науковці зі значним багажем знань для подальшого інноваційного розвитку. Проте ми ще не в повній мірі використовуємо співпрацю держави, науки та бізнесу. Тому в Чернігівській області створено Агенцію регіонального розвитку, яка може стати платформою для такої співпраці та узгодження інтересів сторін, – зазначила перший заступник голови ОДА.
– Розвиток співпраці бізнесу та університетів, зокрема в галузі наукових досліджень і розробок, є невикористаним до кінця резервом покращення конкурентних позицій області. Одним із найяскравіших прикладів практичної реалізації наукових розробок став start-up молодої чернігівської компанії Meredot, які створили розумну розетку, що виключає можливість ураження електричним струмом і працює від wi-fi. Створення цього пристрою стало можливим завдяки співпраці між науковцями кафедри промислової електроніки Чернігівського національного технологічного університету та молодими підприємцями. Тож університет вкотре підсилив свій статус потужного локомотиву інноваційного розвитку Чернігівщини. Маю надію, що сьогоднішній форум стане імпульсом для розвитку подальшої співпраці між наукою, бізнесом та владними інституціями регіону, – сказала Юлія Свириденко.

Валентин Мельничук від імені депутатського корпусу привітав учасників форуму із початком роботи такого актуального і знакового заходу.
За словами першого заступника голови обласної ради, держава, наука і бізнес – найважливіші складові економічно розвиненої країни.
Керівник відзначив, що сьогодні технологічний університет - провідний навчальний заклад на теренах Чернігівщини, який уже не один рік поспіль є осередком якісної підготовки висококваліфікованих та конкурентоздатних фахівців різних спеціальностей, 90% з яких одразу працевлаштовуються після закінчення вузу.

Програмою Бізнес-форуму було передбачено обговорення декількох актуальних тем: «Державна служба – освіта – бізнес: виклики сучасності», «Розвиток партнерства в рамках чотирикутника «освіта – держава – бізнес – суспільство», «Інноваційний менеджмент в управлінні якісними змінами в бізнесі», «Регіональний бізнес: від створення та розвитку до глобальних цілей».

У фойє університету демонструвалася виставка, яка презентувала становлення і розвиток державної служби, а також інноваційні розробки студентів та викладачів вишу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини