Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 11:21:52

А що ти знаєш про НАТО та ЄС?

18.12.2017   13:07Агенцiя

В області триває реалізація Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017 рік.

Окрім поширення тематичних матеріалів проведено тренінг для підвищення компетенцій журналістів у частині підготовки матеріалів з питань взаємодії України з НАТО та європейськими інституціями. Дізнатися більше про це виявили бажання й студенти 4 курсу філологічного факультету Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.

Як показав моніторинг місцевих ЗМІ, матеріалів стосовно НАТО небагато. У більшості - це релізи органів влади всеукраїнського рівня, які інколи доповнюються коментарями місцевих експертів. Основний акцент у більшості публікацій - військова співпраця.

Представники Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА поінформували про результати опитування громадян України та,  зокрема  Чернігівщини щодо НАТО.

Так, від 2014 року в українському суспільстві превалює орієнтація на вступ до  Північноатлантичного альянсу. Адже на переконання  більшості - це найкращий спосіб гарантувати національну безпеку.

Порівняно з 2012 роком частка тих, хто вважає цей шлях кращим за інші опції безпеки, зросла більш ніж втричі: у 2012 році вступ до НАТО як джерела безпеки обирали 13%, а в червні 2017 року - уже 47% (дані Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва).

Цікаво, що опитування засвідчило низький рівень обізнаності населення щодо структури та діяльності Організації Північноатлантичного договору: 12% - добре інформовані, 55% - дещо знають, але, на їхню думку, недостатньо, а 22% - не знають практично нічого. До слова, така тенденція зберігається майже в усіх регіонах країни.

У 2016-2017 роках більш детально ситуацію на Чернігівщині вивчала громадська організація «Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України». Дослідження фінансували з обласного бюджету в рамках Програми сприяння розвитку громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2016-2020 роки (на конкурсних засадах).

Результати опитування презентував Олександр Крук, завідувач кафедри філософії і суспільних наук Чернігівського національного технологічного університету, кандидат історичних наук, доцент.

Про те, що варто знати журналісту та й читачу, звертаючись до теми європейської та євроатлантичної інтеграції України, розповів Анатолій Марциновський, журналіст Інтернет-видання «Європейська правда»:

-  Часто всеукраїнські видання та навіть прес-служби установ плутаються з визначеннями (Рада ЄС, Європейська рада тощо). Були випадки, коли мова йде про ЄС, членом якого Україна поки не є, а на зображенні  -  Рада Європи, там ми перебуваємо. Для початку варто все ж розібратися, хто та за що відповідає, приміром, у Європейському Союзі.

Щодо НАТО, то журналісти почасти беруть те, що на поверхні, - військова співпраця. Однак діяльність Організації Північноатлантичного договору - це і науково-технічні розробки, проекти у сфері екології тощо.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини