Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:06:25

Європейська освіта - інструмент для розвитку України. ФОТО. ВІДЕО

30.04.2017   17:51Агенцiя

27 квітня у Чернігівському національному технологічному університеті відбулася дискусія на тему: «Чи є місце молоді України у європейському просторі».

Захід був організований в рамках інформаційного проекту  «ЄС: вибір молодого покоління України" який   спрямований на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України.

Учасниками дискусії стали студенти та викладачі ЧНТУ та ЧНПУ, учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею, науковці, експерти та журналісти.

Ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет зазначив: «Місце українській молоді в Європейському союзі та світовому співтоваристві завжди є. Активній молоді взагалі є місце: скрізь і всюди. Треба подолати ті зашореності, комплекс меншовартості. У Європі такі самі люди живуть. Єдине, що від самої молодої людини залежить, де вона знаходиться у даний час. Не треба замикатися у собі, треба відкинути рамки і рухатися тільки вперед».

На думку керівника Інформаційного центру ЄС ЧНТУ Альони Ревко, українському абітурієнту не складно зробити вибір де вчитися в Україні, чи за кордоном. Вона вважає, що більшість абітурієнтів обрали б для себе іноземні навчальні заклади. «Світ та наука – це той потенціал, який відкриває всі двері. Наше завдання використовувати цей його у нашій країні. Розвивати громадянське суспільство, розвивати економіку, розвивати всі сфери життя для того, щоб будувати Європу в Україні», - переконана пані Альона. 

За словами керівниці інформцентру ЄС існує багато проектів для студентів абсолютно безкоштовних, крім того можна отримувати і стипендії. «Можливості потрібно використовувати. Прикласти принаймні мінімум зусиль. В першу чергу – це знання мови. По-друге, вміти себе позиціонувати, презентувати як в Україні так і за кордоном. Якщо цього не робити, то хто кого почує? Якість освіти залежить саме від студента, особистісного розвитку та вміння користуватися тими можливостями, які знаходяться поруч. Розвиватися і вкладати в себе, а потім вкладати в нашу країну», - наголосила Альона Ревко.

Своїми думками щодо теми обговорення поділився голова наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених ЧНТУ, Ярослав Петраков. Він вважає, що європейські цінності – прозорості, доброчесності, чесності – людина повинна не лише визнавати, а і використовувати у повсякденному житті.

«Хто створив європейський простір? Молодь. Тільки молодь може підняти потужну хвилю і робити зміни. Бо у неї є жага адреналіну, який і є поштовхом до змін. Чи є місце молоді України в європейському просторі? Питання полягає в тому, чи приймуть нас у європейському просторі. А приймуть нас тоді, коли ми будемо не лише поділяти, а і використовувати цінності у своєму житті», - зазначив Ярослав Петраков.

Він розповів, що у 2014-2015 році вчився у Варшавській школі економіки за програмою ім. Л.Кіркланда. «Від польських викладачів чув відгук, що «українські студенти, то є найкращі в світі». І це вони казали щиро, бо наші студенти платять за навчання, якщо не їздять за стипендіальною програмою, і ці студенти «вигризали» знання»,  - сказав Я.Петраков.

На його думку подорожі, навчання за кордоном, стажування – все це нові знання, знайомства, різноманіття. Отриманий досвід дозволяє в іншій країні побачити додаткові цінності, можливості.

Декан фінансово-економічного факультету Лариса Ремньова переконана: «Якщо ми хочемо, щоб молодь після навчання поверталася в Україну і докладала свої знання та вміння для побудови Європи тут, потрібно допомагати їй». Вона вважає, що енергія, бажання змін та отримані знання молодих українців не повинні розпорошуватися, а мають спрямовуватися на позитивні зміни в суспільстві.

Заступник начальника управління освіти, кандидат історичних наук Казимір Віра сказала, що прагнення до Європи треба виховувати ще із садочка. Але не так, як зараз у більшості думки: поїхати і там залишитися. А вивчитися, повернутися і впроваджувати отримані знання у життя. Це можливо тоді, коли із малечку будуть виховуватися європейські цінності. Ми маємо бути вимогливі самі до себе, вчити мови, розвиватися та постійно вдосконалюватися».

«У Чернігові у двадцять одній школі створені та працюють Євроклуби. Їх діяльність спрямована на вивчення та популяризацію європейського досвіду та поширення його на теренах українського простору. Однією з визначальних подій для школярів є Єврофестиваль, який відбуватиметься 20 травня. Запрошую всіх приєднуватися до цієї події», - повідомила Віра Казимір.

Фахівець відділу наукової роботи та міжнародних відносин ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка Нaталія Зaйцева розповіла про можливості для молоді. За її словами існує багато волонтерських програм, тренінгів, навчань, робочих таборів тощо. «Серед інших програма ЄС ЕРАЗМУС+ Молодь в дії. Це популярний та цікавий проект. Але ви маєте говорити англійською. Треба не боятися подавати аплікаційні заявки, вас не оберуть, якщо ви не заявите про себе. Не треба соромитися. Інколи щастить після десятої-одинадцятої, а інколи з першого разу. У мене є друзі, які за два роки навчання в університеті об’їхали більше двадцяти країн, беручи участь у подібних програмах. І не витратили на це жодної копійки», - зазначила Наталія.

Ліцеїстка Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої молоді Пилипенко Юлія поділилася своїми враженнями: «Сьогодні я зрозуміла, що без знання англійської мови ми не зможемо змінюватися. Треба підтягувати знання. Бо без цього я не зможу відчувати себе повноцінно та впевнено».

Під час дискусії учасники активно ділилися своїми враженнями щодо стажувань або навчання у яких їм довелося взяти участь. А тим, хто ще ніяк не наважується подати заявку, бо у нього мова не належному рівні або ще якісь причини, радили не втрачати шансів, бути сміливішими та активнішими. Адже знання мови відшліфовується під час спілкування із носіями, а отриманий практичний досвід кращий за теоретичний.

Юрій Паперний

ФОТО Альони Шепіди

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини