Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:45:05

Відбулося засідання регіональної ради професійної освіти Чернігівщини

01.02.2017   10:10Агенцiя

Приводом для зустрічі сторін-партнерів у сфері розвитку професійної освіти Чернігівщини було обговорення проекту планових показників регіонального замовлення на 2017 рік із урахуванням пропозицій ПТНЗ області, погоджених зі службами зайнятості та підприємствами - потенційними роботодавцями.

Крім того, учасники засідання проаналізували ключові показники реалізації Плану розвитку професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівщини на 2016-2018 роки в частині модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів області в 2017 році.

Відкрив роботу засідання Леонід Сахневич, який є головою регіональної ради професійної освіти області. Він зауважив, що на сьогодні важливим питанням є не тільки якісна підготовка робітничих кадрів, оновлення матеріально-технічної бази закладів, а й відповідність спеціальностей, за якими здійснюється підготовка учнів ПТНЗ, вимогам сьогодення, реальним потребам ринку праці, а також подальше працевлаштування фахівців. Не менш важливим завданням, на думку першого заступника голови облдержадміністрації, є перегляд обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів для того, щоб зменшити фінансове навантаження на обласний бюджет.

Ігор Вдовенко, який свого часу очолював Сновське вище професійне училище лісового господарства і як ніхто інший добре обізнаний з усіма проблемами профтехосвіти, відзначив, що без підготовки кваліфікованих робітничих кадрів не можливо у повній мірі реалізувати промисловий і аграрний потенціал України. На думку голови обласної ради, потрібно відходити від старої системи і активно впроваджувати прогресивні європейські принципи педагогічної діяльності та управління, коли навчальний заклад у першу чергу займається ефективною і якісною підготовкою фахівців, а не витрачає час на пошук роботодавців. Крім того, на сьогодні цей процес ускладнюється ще й тим, що у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати по всій країні масово закриваються малі підприємства, що призводить до скорочення кількості робочих місць для випускників ПТНЗ.

Наталія Романова, коментуючи ситуацію, відзначила, що в облдержадміністрації вже створена спеціальна робоча група, яка займається аналізом потреб ринку праці та розробляє прогноз щодо того, які професії користуються найбільшим попитом серед роботодавців області в 2017 році.

Микола Конопацький у своєму виступі повідомив, що сьогодні професійно-технічну освіту в області забезпечують 20 державних ПТНЗ, в яких навчається 5761 учнів.
Він наголосив на тому, що для багатьох дітей, які не мають змогу вступити до вищого навчального закладу, навчання у ПТНЗ є фактично єдиним шансом здобути професію та досягти успіху у житті. Микола Конопацький зауважив, що сьогодні модель професійно-технічної освіти області ще не остаточно сформована і те, якою вона врешті-решт буде, залежить як від представників влади та освітян, так і від роботодавців.
За словами головного освітянина області, регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих професій формується Управлінням освіти і науки облдержадміністрації за поданням професійно-технічних навчальних закладів, погодженням з регіональними радами ПТО та міськими радами з урахуванням прогнозовних показників потреби в кадрах на регіональному ринку праці, укладених договорів із замовниками кадрів, а також враховуючи чисельність випускників загальноосвітніх навчальних закладів 9-х та 11-х класів.

Цьогоріч ПТНЗ міста та області надали до профільного Управління освіти і науки ОДА свої пропозиції на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів загальним обсягом 2555 осіб.

Досить емоційним було обговорення існуючої мережі ПТНЗ області, необхідність модернізації якої гостро постала перед освітянами, враховуючи фінансову, демографічну та економічну ситуацію в регіоні та в державі загалом.

З цією метою, як повідомив Микола Конопацький, обласна державна адміністрація спільно з Управлінням освіти і науки ОДА детально проаналізували структуру, проектні потужності, матеріально-технічну базу професійно-технічних навчальних закладів області, особливості формування контингенту учнів та показники працевлаштування випускників. На основі проведеного моніторингу в червні минулого року було розроблено та затверджено відповідний План розвитку професійної освіти Чернігівщини на 2016-2018 роки.

Зважаючи на існування в області значної частини малокомплектних ПТНЗ сільськогосподарського профілю з контингентом до 200 учнів,назріла потреба в проведенні оптимізації цих закладів шляхом укрупнення.

Для вирішення цієї проблеми зазначеним вище Планом передбачається проведення низки заходів із оптимізації мережі ПТНЗ у 2017 році. Зокрема, ДПТНЗ «Замглайське аграрне професійно-технічне училище» буде приєднано до ДПТНЗ «Куликівський професійний аграрний ліцей», а ДПТНЗ «Ічнянський професійний аграрний ліцей» реорганізовано у відділення Сокиринського професійного аграрного ліцею.

Учасники засідання озвучували різні думки і пропозиції щодо подальшого розвитку професійної освіти. Однак після палких дискусій, присутні зійшлись на думці, що мережу ПТНЗ області потрібно зберегти, однак суттєво модернізувати, ліквідувавши існуючий дисбаланс між обсягами підготовки робітничих кадрів та реальними потребами ринку праці Чернігівщини.


За інформацією Відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської облради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини