Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:06:59

Творча майстерня "Подорож до себе" стала подарунком до свята психологам Чернігівщини

25.04.2015   21:54Агенцiя

23 квітня, в День психолога, обласним центром практичної психології і соціальної роботи на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського була проведена творча майстерня «Подорож до себе».

У заході взяли участь 158 працівників психологічної служби системи освіти області: методисти з психологічної служби, практичні психологи, соціальні педагоги.

Про такий незвичний спосіб привітання розповіла методист обласного центру практичної психології та соціальної роботи, Лісовецька Ірина Миколаївна:

- Творча майстерня – це захід, де наші методисти центру психолого-педагогічної роботи показують майстер-класи з різних тем. Було організовано дві «лінійки» – по п’ять тем на кожному напрямку, які стосуються безпосередньо проблем сьогодення: робота з дітьми, які знаходяться у кризовому стані, зняття емоційної напруги засобами арт-терапії, робота з дітьми з посттравматичними стресовими розладами, підтримка емоційного стану, пошук внутрішніх  ресурсів для того, щоб перебороти ту проблему, яка постала перед дитиною.

Також за словами Ірини Миколаївни під час творчої майстерні значна увага приділялась роботі психолога та соціального педагога, як вони зможуть вплинути на дитину та який внесок зробити для зміни ситуації.

- Крім того, у нас представлені роботи щодо мотивації підлітків на досягнення успіхів, абетка пошуку роботи, а також актуальна тема для випускних класів: як дитині допомогти визначитися завдяки її якостям ті професії, які вона зможе опанувати, - додала вона.

Доцент кафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Чепурна Ганна Леонідівна розповіла, що творча майстерня «Подорож до себе» в Чернігівській області проводиться вперше. Це такий собі подарунок психологів на власне свято.

- Психологічний центр разом із кафедрою психології в такий спосіб вирішили відзначити день психолога. Мій тренінг стосувався особливостей роботи із дітьми-переселенцями та дітьми у кризовому стані. Зараз багато є інформації на цю тему, але часто робота проводиться «для галочки». Буває, що розпочинають працювати з дитиною, розворушили її травму, а далі не знають що з нею робити. Саме тому дуже велика необхідність у безпечних екологічних техніках. Ці методики допомагають дітям набути внутрішніх ресурсів для того, щоб пережити проблему, - сказала Ганна Леонідівна.

У цей день психологи, соціальні педагоги мали можливість продемонструвати майстерність та набути досвіду за тематичними напрямами:

- Навчально-методичний тренінг «Використання наративної техніки «Ліс життя». Ознайомлення з методами роботи з дітьми, які зазнали впливу психотравмуючої ситуації. (Чепурна Г. Л., кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського).

- Навчально-методичний тренінг «Аналіз та способи вирішення конфліктів» (із досвіду участі у Всеукраїнському навчально-методичному семінарі). Надання учасникам знань про можливості примирення, врегулювання конфліктів і постконфліктних ситуацій. Практичне ознайомлення із способом «шкільної медіації» (Чала Т.І., директор обласного центру практичної психології і соціальної роботи).

- Заняття з елементами тренінгу «Використання арт-терапевтичних технік для корекції психоемоційних розладів у дітей дошкільного віку». Ознайомлення із структурою арт-терапевтичного заняття. Адаптація методики для різних вікових категорій. Формування навичок проведення індивідуальної та групової форми проведення арт-терапевтичних технік (Антоненко О. М., методист ОЦППСР).

- Заняття з елементами тренінгу «Психологічна допомога дітям у кризовому стані: практичний аспект». Ознайомлення з психологічними техніками та методами, спрямованими на пошук зовнішніх і внутрішніх ресурсів людини, формування навичок саморегуляції та стабілізації стану (Лісовецька І. М., методист ОЦППСР).

- Соціально-педагогічний тренінг «Ми хочемо, щоб нас любили!». Розкриваються можливі причини виникнення, розвитку та закріплення девіантної поведінки у дітей. Окреслюються напрямки та специфіка роботи з дітьми даної категорії. Тренінг можна використовувати у просвітницькій роботі з педагогічними працівниками (Третиннікова Л.А., методист ОЦППСР).

- Заняття з елементами тренінгу «Подолання тривожності у дітей з особливими освітніми потребами». Ознайомлення з поняттям «тривожність» та психологічними техніками її подолання. Взаємодія практичного психолога й соціального педагога у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами (Шевчун Н.Г., практичний психолог; Лаврінець Ж.В., соціальний педагог Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ніжинського району).

- Тренінг «Мотивація підлітків на досягнення успіху». Формування адекватної самооцінки, комунікативних навичок, умінь самопрезентації, визначення життєвих цілей та планування свого майбутнього (Колотіло Н.М., соціальний педагог гімназії № 31 гуманітарно-естетичного профілю м. Чернігова).

- Заняття з елементами тренінгу «Абетка пошуку роботи» Ознайомлення із системою заходів профорієнтаційної роботи для випускників професійно-технічних навчальних закладів та шкіл-інтернатів. Використання ресурсів центрів зайнятості у підготовці до майбутньої професії (Карась Ю.С., соціальний педагог Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування).

- Заняття з лялькотерапії «Лялька-мотанка – оберіг дитячої душі» ( Хлібик І.С., практичний психолог Ніжинського центру соціально-психологічної реабілітації дітей).

- Заняття з елементами тренінгу «Дослідження механізмів контакту в малій групі» (Васько А.М., практичний психолог Прилуцького навчально-реабілітаційного центру).

"Чернігівський монітор"

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини