Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:52:24

Військові лікарі й бійці-рятувальники десантних підрозділів проходять у Чернігові навчання з тактичної медицини

27.12.2014   10:38Агенцiя

Частина з цих військовослужбовців уже побували в зоні бойових дій на Донбасі, але зараз вони вчаться застосовувати найсучасніші спорядження й технології, які в більшості випадків поранень дозволяють все-таки рятувати життя солдатів, повідомила Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія.

Це – навчання, а не бойові дії, але інструктор Микола Ковальчук має і досвід порятунку бійців у «гарячих точках». Він показує, як при пораненні швидко зупинити кров, відновити дихання, у разі втрати крові поставити в польових умовах крапельницю з фізіологічним розчином, щоб поповнити запас рідини в організмі, зігріти й зафіксувати тіло в безпечному положенні для транспортування. На все 20 хвилин.

Є «золота година», протягом якої треба надати всю необхідну допомогу, аж до хірургічної операції в разі необхідності: тоді людина залишиться не тільки живою, а й збереже повноцінне здоров’я, не буде інвалідом, розповідає представник Державного науково-випробувального центру Збройних сил України в Чернігові Олександр Здір. На базі центру проходить навчання в рамках проекту під назвою «Медсанбат» з підготовки військових лікарів.

Саме ця частина проекту зібрала бойових лікарів з різних десантних підрозділів України. Ярослав Левченко — в цивільному житті анестезіолог, зараз мобілізований військовий лікар 25-ї Дніпропетровської аеромобільної бригади. Рятував товаришів у боях на сході, але отримані тут навички й обладнання досить нові й для нього.

Проект «Медсанбат» ініційований одним з благодійних фондів з метою навчити рятувати якнайбільше солдатських життів, застосовуючи весь сучасний світовий досвід. Офіційна кількість загиблих у боях на Донбасі українських військових – близько 1200, і у більшості випадків причина – втрата крові, коли кровотечу або не зупинили, або зупиняли неправильно, передавлюючи живі тканини.

Навчання проходили з жовтня і в зоні АТО, і в різних областях України, охопили півтори тисячі лікарів. Інструктують і українські, і зарубіжні фахівці з держав – учасників НАТО, як американець Патрік Челью.

Спеціалісти державного науково-випробувального центру ЗСУ, який з весни дислокується в Чернігові, мають на меті постійно залучати до себе кращих науковців і викладачів для навчання й підготовки кадрів – не тільки за своїм основним профілем – з авіаційної техніки, а й, як бачимо, з військової медицини й за іншими напрямками.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини