Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:33:43

Дієві кроки на шляху до інклюзивної освіти

27.03.2014   11:56Агенцiя

«Ми хочемо всім розкрити очі на цю проблему» — так розпочалось розширене засідання колегії обласного управління освіти і науки. Ця проблема – навчання і виховання дітей з особливими потребами.

Від 2010 року й Україна долучилася до світової практики інклюзивної освіти. Наразі в області є вже власний напрацьований досвід, створюються відповідні умови в навчальних закладах. Долати ж складнощі, які виникають, освітяни своїх колег мотивують так: «Пройміться тривогою батьків, у яких є хворі діти».

Розумові вади; затримка психічного розвитку; порушення мовлення, опорно-рухового апарату; зниження слуху і зору – в області 462 дітей з такими вадами навчаються за індивідуальною формою.

В обласному управлінні освіти і науки говорять: «У нас є індивідуальна форма навчання – дітки сидять вдома, і до них приїздить вчитель».

Отримуючи освіту, разом з тим ці діти залишаються обмеженими в спілкуванні і в більшості випадків соціально дезадаптованими. Саме ці проблеми і має «зняти» інклюзивне навчання.

Сьогодні одна із перепон у впровадженні інклюзивного навчання – брак адекватної інформації в суспільстві.

За словами начальника управління Анатолія Заліського дехто не розуміє і каже: це додаткові кошти. Насправді – зовсім навпаки, це економія. Бо індивідуальне навчання однієї дитини – 10-14 годин на тиждень, це дві третини педагогічної ставки. У класі ж вводиться півставки асистента вчителя інклюзивного навчання. Крім того, і коефіцієнт розрахунку бюджетних коштів на учня інший.

Втім, фінансове питання тут далеко не на першому місці. Головний «плюс» — для самої дитини і її батьків.

«Морально суспільство переважно готове до того, що «звичайні» і «особливі» діти навчатимуться разом» — констатує Анатолій Заліський. Наразі освітяни «підтягують» технічне забезпечення – від спеціальних підручників та транспорту і до відповідного облаштування навчальних закладів.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини