Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:40:19

Прилуцьких учнів навчатимуть "пластиковим" премудростям

10.12.2013   11:22Агенцiя

Сучасна система освіти постійно вдосконалюється, одна за одною з’являються все нові й нові вимоги до навчання.

Українці школярі вже до чого тільки не звикали – і до дванадцятирічки, й до ЗНО, а нинішній день приготував для них крок у життя з реальними обідами за віртуальні гроші. Київ, Луцьк, Кривий ріг та ще низка міст поступово переходять на безготівковий розрахунок учнів за шкільні обіди. Взятися за створення ефективної системи здорового харчування, а також регулярного відвідування занять хочуть і в Прилуках.

Основа системи полягає в безготівковому розрахунку за шкільні обіди та сповіщенні батьків про прихід-відхід їхніх чад зі школи через повідомлення на мобільний телефон. Такий проект обіцяє кожному учню електронні картки, їдальням – термінали, продуктам харчування – чіткий облік, а батькам – можливість відслідковувати, чим харчуються їхні діти. Тобто учень, обираючи для себе страви, платить не готівкою, а розраховується пластиковою карткою. За кредитками діти купуватимуть, скажімо, булочки в буфеті, а батькам прийде sms: що саме та за якою ціною придбали їхні діти. Першими пластик спробують учні навчальних закладів №№1, 3, 5.

Олександр Калінін, експерт російської компанії «Комп’ютерні касові системи», нещодавно презентував в Україні саме цей проект. Із його слів зрозуміло, що проектом враховані не лише картки, а ціла система. Передбачається введення бази продуктів, до якої щодня вноситиметься перелік придбаних товарів і на основі якого й складатиметься меню на день. Завдяки цьому дітям не зможуть продати страву з несвіжого продукту, бо система не дозволить її включити в меню, якщо термін придатності котрогось зі складників уже вийшов.

Але тут постає питання: хто постійно вноситиме ці дані в базу? Нам потрібно задуматись про низку нових працівників?

Директор Прилуцької гімназії №1 Олена Рогальова розповіла «Граду», що школи міста сьогодні перебувають лише на стадії реєстрації учнів до бази «ЮніорБанк», що погоджувались вони тільки на розрахунок картками в їдальнях та пропуск на вході в навчальний заклад. Учень за бажанням зможе або проводити карткою по зчитувачу, або ж ні, й затрат від батьків чи школи це ніяких не вимагає. Встановлення та обслуговування терміналів бере на себе «Приватбанк». Участь у системі карткового реєстрування в навчальних закладах – суто індивідуальна справа. Школи лише пропонують батькам долучитися до проекту, а робити це чи ні – їх власний вибір.

На дитячу картку, що має назву «Юніор», батьки зможуть перераховувати гроші прямо зі своєї картки. Яку суму туди покласти, кожен визначає сам, зважаючи на фінансові можливості. Можуть перерахувати п’ятсот чи тисячу гривень одразу, але поставити ліміт, наприклад, лише 10 гривень у день.

Безготівкові гроші могли б вирішити проблему крадіжок у школах, але батьки на новинку реагують по-різному. Задоволені говорять, що бачитимуть, де розплатилась дитина, і готівка їй буде не потрібна.
Відповідно зникає ризик того, що гроші учень загубить або витратить на щось зайве – скажімо, цигарки чи алкоголь. Незадоволені нарікають на те, що нав’язують договір із одним банком, тоді як сім’я має рахунок в іншому. А вибрати банк самостійно не можна. Крім того, не всі батьки мають можливість завести дитячу картку й одразу покласти певну суму на рахунок, комусь зручніше давати по кілька гривень щодня. Деякі взагалі кажуть, що лише чули про таке нововведення, а всерйоз починати оформлення карток їм ніхто не казав – ніби поговорили й забули.

Наразі нововведення залишає за собою більше питань, ніж відповідей. Банк обіцяє чимало переваг потенційним учасникам проекту, але і його виграш помітний, адже так готується нова база клієнтів – якщо не на все подальше життя сьогоднішніх учнів, то на роки навчання у школі точно.


Любов Рубан

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2765

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.