Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:22:56

Що таке СМ КОР розповіли у податковій

11.08.2017   15:47Агенцiя

З 1 липня 2017 року запроваджено в дію систему автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (далі – СМ КОР)

достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН). Детально про це нововведення розповідають фахівці ГУ ДФС у Чернігівській області.

Система автоматично аналізує податкову накладну на наявність ризиків

СМ КОР побудовано з використанням критеріїв, визначених наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 567 «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування».
У разі, якщо за результатами моніторингу визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідає умовам, визначеним пунктом 6 Критеріїв наказу, – реєстрація такої податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється автоматично.
Реєстрація податкової накладної зупиняється у разі:   
– поставки товару відмінного від придбаного (відсутність в отриманих податкових накладних товару з кодами УКТЗЕД, які зазначені у зупиненій податковій накладній);
-  обсяги поставки перевищують обсяги придбання товару, зазначеного у податкові накладній;
- відсутність (анулювання, призупинення) ліцензій.

СМКОР побудована таким чином, щоб оперативно реагувати на зловживання недобросовісних платників податків

Новий механізм дозволяє автоматично аналізувати податкову накладну на наявність ризиків. Це дає можливість зупиняти випадки безпідставної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, у разі коли постачальник фактично не здійснює господарську операцію, а реєструє виключно з метою надання покупцю необґрунтованої податкової вигоди у вигляді неправомірно сформованого кредиту з ПДВ.
СМ КОР побудована таким чином, щоб оперативно реагувати на зловживання недобросовісних платників податків – не лише бачити потенційні порушення, а й унеможливити безпідставне формування податкового кредиту навіть до моменту подання податкової декларації з ПДВ, вже на стадії реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.
Це сприяє детінізації економіки,  створенню рівних конкурентних умов діяльності для суб’єктів господарювання, збільшенню надходжень до бюджету.
Система працює без «ручного» втручання. По зупиненим та відмовленим у реєстрації податковим накладним не формується податковий кредит, за рахунок якого реальний сектор економіки мав змогу мінімізувати свої податкові зобов’язання, то, відповідно, сьогодні всі ці суми декларуються і сплачуються в бюджет.

    Алгоритм дій платника у разі зупинення реєстрації  податкової накладної СМ КОР

У разі отримання квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, платник податку має право протягом 365 календарних днів, що настають за датою складання накладної, подати до Державної фіскальної служби України пояснення та копії документів, що підтверджують реальність здійсненої операції.
Вичерпний перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року №567.
Пояснення по кожній окремій накладній або розрахунку коригування подається у вигляді Повідомлення встановленої форми. До Повідомлення додаються копії документів у вигляді окремих додатків у форматі PDF.
Електронні формати Повідомлення та додатка до нього розміщені на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність».
Для формування Повідомлення в електронному вигляді платник податків самостійно на власний розсуд може обрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого формату. Повідомлення з додатками також може бути сформоване та надіслане через «Електронний кабінет платника» або офіційний веб-портал ДФС.

Платник може завчасно надати ДФС інформацію щодо видів економічної діяльності
Для того, аби у подальшому виключити можливість блокування податкових накладних або суттєво зменшити їх кількість, платник податку має право подати також інформацію за встановленою наказом Мінфіну №567 формою щодо видів економічної діяльності, кодів товарів та послуг, що на постійній основі постачаються (виготовляються) або придбаваються (отримуються) платником (далі – Таблиця).
Таблиця має містити тільки ті коди товарів та послуг і ті коди видів діяльності, які дійсно відповідають діяльності платника, по якому зупинена реєстрація податкової накладної.
Для зручності платників податків ДФС пропонує користуватися інструкцією щодо правильності заповнення Таблиці платника податків (cabinet.sfs.gov.ua).

Повідомлення платників розглядає комісія, що створена у ДФС

Для розгляду поданих платниками Повідомлень та Таблиць, у Державній фіскальній службі створена відповідна комісія, порядок роботи якої затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року №566.
Протягом п’яти робочих днів після отримання від платника вищевказаної інформації, Комісія ДФС приймає рішення про врахування або неврахування Таблиці даних платника, а також про реєстрацію або відмову у реєстрації податкових накладних.
Станом на сьогодні 118 платниками області подано 331 таблицю, деякими – по кілька разів.
Таблиці платника розглядаються у найкоротший термін – до 5 днів. Як показує практика, якщо платник подав правильно заповнену Таблицю, вона приймається комісією та в подальшому податкові накладні платника не зупиняються.
Вже розглянуто 82 відсотки таких таблиць, прийнято рішення про врахування інформації 63 платникам, не враховано таблиці 36 платників - здебільшого, через неправильне заповнення, відсутність або недостатність наданої інформації про свою діяльність та наявність виробничих, трудових та інших ресурсів.
На даний час на розгляд Комісії ДФС надійшло 1,1 тис. пояснень від 117 платників. Із розглянутих – по 86 відсотках накладних дозволено реєстрацію у Єдиному реєстрі, по 67 накладних – відмовлено через недостатність документів, що підтверджують реальність здійсненої операції.

У разі незгоди з прийнятим рішенням платник може подати скаргу

Порядок розгляду скарг на рішення комісії Державної фіскальної служби про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 року №485.
Скарги подаються платником податку на додану вартість до ДФС протягом 10 календарних днів після отримання ним рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.
За результатами розгляду скарги комісія з питань розгляду скарг приймає одне з таких рішень: задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії ДФС; або залишає скаргу без задоволення та рішення комісії ДФС без змін.
Задоволення скарги є підставою для реєстрації зазначених у скарзі податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Щодо штрафних санкцій

У разі якщо реєстрація податкової накладної у ЄРПН зупинена, перебіг строку реєстрації протягом 365 днів переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації.
Штрафні санкції не застосовуються на період зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації  (підпункт 201.16.4 Кодексу).

 Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини