Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:39:45

Інтернет-конференція на тему декларування доходів

18.03.2016   10:11Агенцiя

Чекаємо Ваші запитання

"Доброго дня! Сьогодні ми будемо обговорювати актуальну тему – декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року. Наше завдання – допомогти Вам розібратися в  усіх аспектах законодавства щодо деклараційної кампанії", - учасників інтернет-конференції вітає заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків із самозайнятих осіб та громадян, майнових податків і зборів з фізичних осіб Кузнецова Наталя  Борисівна.

Протягом години вона відповідатиме на запитання наших читачів.  Запитання просимо надсилати на електронні адреси: cg.monitor@gmail.com або ch.inform@sfs.gov.ua.

Доброго дня, підскажіть будьласка, я як державний службовець, получила дарственную від бабки будинок, бабка ще жиє, мені потрібно у декларацію щось писати? І що саме? Дякую

Держслужбовець

Якщо Ви отримали спадщину від родичів, які не належать до першого ступеня споріднення, то зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем реєстрації. А також сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотки військового збору  від вартості успадкованого майна.
Бабуся не є членом сім’ї першого ступеня споріднення. Оскільки згідно із законодавством, членами сім’ї першого ступеня споріднення є батьки, чоловік або дружина та діти.
Якщо у Вашому запиті мова йде про декларацію, яку заповнюють державні службовці, то роз’яснення по її заповненню належить до компетенції органів Державної служби України.

Получил в наследство от дедушки квартиру. Нотариус казал, что я должен заплатить налог. А сумма то немаленькая. А может не надо? Зарплата ведь у меня небольшая, а в квартиру переехали жить, потому, что раньше снимали.

Виталий

Якщо Ви отримали спадщину від родичів, які не належать до першого ступеня споріднення, то зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи. А також сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотки  військового збору  від вартості успадкованого майна.
Дідусь не є членом сім’ї першого ступеня споріднення. Оскільки згідно із законодавством, членами сім’ї першого ступеня споріднення є батьки, чоловік або дружина та діти.

Син навчається в інституті на платному. Поки не працює, тому я сама перераховую гроші за його навчання. Які документи треба подати, щоб повернули податок? До якого числа треба їх зібрати?

Мама

До податкової знижки включаються витрати, понесені платником податку протягом звітного податкового року на здобуття освіти, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Подати декларацію на отримання податкової знижки можна до 31 грудня 2016 року.

Чи можна подати декларацію про доходи через Інтернет? Якщо можна, то підкажіть як це зробити?

Сергій

Декларацію  про майновий стан і доходи можна подати в електронній формі у режимі реального часу (он-лайн). Це можна зробити через офіційний веб-портал ДФС України.
Але для цього попередньо необхідно отримати електронний цифровий підпис. Він безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС. Для цього треба звернутися до пункту реєстрації користувачів, розташованого в обласному центрі: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, 1-й поверх, каб. 14. Тел.:(0462) 77-49-27.
Одержавши електронний цифровий підпис, Ви маєте завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері, а виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача. Потім авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа  та розпочати роботу.
На офіційному веб-порталі  ДФС є сервіс «Декларування он-лайн», який допоможе заповнити річну податкову декларацію та інтернетом надіслати її до органів ДФС.

Весной прошлого года мне родители подарили квартиру. Надо ли подавать декларацию и платить налог?

Татьяна Сидоренко

Подарунок від членів сім’ї першого ступеня споріднення  оподатковується за нульовою ставкою. Членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина та діти (усиновлені також).
Отже податок на доходи фізичних осіб сплачувати не потрібно. Декларацію подавати також непотрібно, якщо немає інших підстав для її подання.

В прошлом году продал «Жигули». Недорого, потому, что один из первых выпусков и очень большой износ. За символическую цену купили на детали. А теперь мне придется идти в инспекцию заполнять декларацию и платить с тех копеек налог?

Петр Степанович

Маємо заспокоїти, що Вам не потрібно сплачувати податок. За умови, якщо протягом минулого року Ви продали лише один з об’єктів рухомого майна – у вашому випадку автомобіль. При цьому, як належить, нотаріально посвідчили договір купівлі-продажу.
Адже, як виняток із положень пункту 173.1 статті 173 Податкового кодексу України, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.
Проте, до 1 травня ви маєте подати декларацію, у якій визначити суму податку на доходи з фізичних осіб (0%) та військового збору (0%). Декларація не подається тільки у випадку сплати податку при нотаріальному оформленні купівлі-продажу.


В Чернигове получила по наследству от родителей частный дом. Сама я переехала в Гомель, получила белорусское гражданство. Придется ли мне платить налог за полученное наследство? Если да, то сколько?

Валентина Петровна

Спадкоємці-нерезиденти зобов'язані сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого майна - коштів, майна, майнових чи немайнових прав.
Спадщина, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента оподатковується незалежно від ступеня споріднення податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 (20) відсотків для доходів, отриманих у 2015 році, 18 відсотків для доходів, отриманих у 2016 році, та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки для доходів за 2015-2016 роки.


Працюю і живу в Чернігові. А прописаний у батьків у Сосниці. Мав доходи за минулий рік, які треба показати в декларації. Де її подавати – у Чернігові чи в Мені?

Олександр

Подати декларацію про майновий стан і доходи необхідно  до органу ДФС за місцем реєстрації (прописки). Отже, Ви маєте звернутися до Сосницького відділення Менської ОДПІ і задекларувати свої доходи.

З середини минулого літа підпрацьовую по господарству в одних людей. Чи треба декларувати зарплату, яку вони мені виплачують?  Скільки платять не буду називати, але якщо порівняти з тим, що мені раніше платили на базарі, то дай Боже їм здоров’я. Тому я хочу чесно заплатити податки.

Анатолій

Так. Вам потрібно звернутися до податкової інспекції за місцем проживання і заповнити декларацію.
Згідно із законодавством, фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримувала доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу. За поданою декларацією про майновий стан і доходи Вам буде нараховано до сплати з отриманих доходів податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.


Я жила в Казахстані. Коли розлучилися, повернулася до Чернігова. Від колишнього чоловіка одержую на сина аліменти. Чи треба їх декларувати?

Оксана

Якщо протягом минулого року Ви одержували доходи від нерезидента, то вони оподатковуються, як іноземні. Аліменти, які Ви одержували на сина, є саме такими доходами.
Сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку, та оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України.
Декларацію про майновий стан і доходи необхідно подати до 1 травня.

Щорське РУЮ
чи зазначається розмір отриманої субсидії на відшкодування комунальних послуг?
чи зазначається житловий будинок, отриманий від спадщини, котрий отриманий і проданий протягом року?


Для надання відповіді на Ваше питання вам необхідно уточнити, про яку декларацію йде мова у Вашому запиті. Якщо це декларація, яку заповнюють державні службовці, то роз’яснення по її заповненню належить до компетенції органів Державної служби України. Якщо це стосується декларації, яку подають громадяни до органів ДФС (податкові інспекції) за місцем реєстрації, тоді просимо уточнити ступінь споріднення при отриманні спадщини (хто і від кого отримав спадщину).

 Живу одна в частном доме. Взяла на квартиру студентов – могу хоть с кем-то поговорить и копейка не лишняя. Они у меня живут с сентября. Теперь вот слышала, что надо идти в налоговую и заплатить с этих денег налог. Это правда?

Татьяна Петровна,
Пенсионерка, г. Чернигов

Громадянин, який здає квартиру, будинок, кімнату або іншу нерухомість в оренду чи суборенду, житловий найм чи піднайм іншій фізичній особі,  відповідальний за сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Отже, доходи від здавання квартири в найм студентам, Вам необхідно задекларувати.
Громадянин-орендодавець зобов’язаний самостійно нараховувати та сплачувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Податок і збір сплачуються щокварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.
Загальна сума отриманого доходу та сплачених протягом звітного року податку та збору відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
Отже, Тетяно Петрівно, Вам необхідно звернутися до ДПІ у м.Чернігові і подати декларацію.
Окрім цього, загальна площа житлової нерухомості, яка використовується для отримання доходів, оподатковується податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Обчислення суми податку здійснюється оранами ДФС за місцем реєстрації.

Огласите, пожалуйста, весь список кто должен подать декларацію. Я себя там поищу.

Витюня.

Платник податків обов’язково має подати декларацію про минулорічні доходи, з яких не утриманий податок на доходи фізичних осіб. А саме:
• доходи від підприємницької діяльності;
• доходи від провадження незалежної професійної діяльності;
• доходи від двох і більше податкових агентів;
• доходи від особи, яка не є податковим агентом;
• іноземні доходів;
• доходів від операцій з інвестиційними активами;
•     доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого майна;
• доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;
• від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів;
• кошти за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно;
• кошти у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року;
• благодійну допомогу, відповідно до п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, у сумі, що перевищує граничний розмір, встановлений абз.  «б» п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ, або використану не за цільовим призначенням;
• цільову благодійну допомогу не використаної та не повернутої благодійнику у строки визначені законодавством;
• нецільову благодійну допомогу, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, установлений п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170);
• додаткові блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що  перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року;
• доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, у випадках передбачених п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.
Податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня. Правом на податкову знижку можна скористатися упродовж усього 2016 року.

Не хотелось бы идти в налоговую. Можна ли отправить декларацию электронной почтой? Мне бы так было проще.

Светлана Петрик

Так. Ви можете надіслати декларацію засобами електронного зв’язку в електронній формі. Але для цього необхідно мати електронний цифровий підпис, для чого необхідно звернутися до органів ДФС

Навчаюся в інституті на платному і на півставки працюю. За навчання платять батьки. Чи можуть вони подати декларацію і повернути частину податків?

Сергій О., студент

Відповідь: Батьки мають право на податкову знижку, якщо студент працював та отримував доходи, відмінні від заробітної плати. Але якщо студент одержував зарплату, то він самостійно має подати декларацію на отримання податкової знижки.

Минулого року на День народження одержала грошовий переказ від родичів з Німеччини. Чи треба його декларувати. Родичі вже сплатили податки, а для мене ж це подарунок.

Тетяна.

При отриманні грошових переказів із-за кордону, сума цих коштів включається до сукупного оподатковуваного доходу (пп.170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України). Отже, до  1 травня Вам необхідно подати річну податкову декларацію до податкового органу.

Ложился спать на Муринсона, а проснулся на Воскресенской. Теперь через переименование улицы надо приводить в порядок документы, но за одну ночь не успеешь. А если опоздаю подать декларацию?

Михаил

Подати річну декларацію про майновий стан і доходи потрібно до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними, адже перейменування вулиці не є зміною місця проживання. Декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня. І можна це зробити, якщо в документах буде зазначена попередня назва вулиці.

Маємо 80 соток городу. Вирощуємо городину. Разом з дружиною їздимо в Чернігів продавати. Я ношу сумки, а вона торгує. Якось же мусимо виживати. Чи треба нам подавати декларацію і платити податок, якщо ми торгуємо продукцією, вирощеною на власній ділянці?

Василь.

До загального оподатковуваного доходу не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:
- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються. Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому цього підпункту. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Форма довідки затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 №32 «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми».

Маю невеличкий бізнес, відкрив власну справу минулого року. Зареєстрований на загальній системі оподаткування. Поки ще не став міцно на ноги і не маю нормальних прибутків, тому трохи підпрацьовую в одній з організацій – обслуговую комп’ютери.  Чи  потрібно мені, як  підприємцю,  при заповненні декларації вказувати  доходи, які одержую на  підробітку в організації?

Олексій

Обов’язково. Адже фізична особа-підприємець, яка працює на загальній системі оподаткування, повинна за результатами календарного року подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи. До речі, це необхідно зробити, незалежно від того, чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні. Разом з  доходами від підприємницької діяльності необхідно зазначати доходи з інших джерел, в тому числі й іноземні доходи. Не забудьте вказати й відомості про рухоме та нерухоме майно.

Я навчаюся в інституті на фінансовому факультеті. За навчання плачу. Минулого року у вересні заплатив за весь навчальний рік. Тепер чув від однокурсників, що треба було платити за кожен семестр окремо. Буду подавати декларацію, щоб повернути податки. Яку суму я повинен вказати – за семестр чи за рік?

Олександр, студент

У податковій декларації Ви маєте вказати суму, яку сплатили за 2015 рік. Адже сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки (п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 Податкового кодексу України).
До податкової знижки включаються витрати, здійснені протягом звітного податкового року. Вони мають бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Це можуть бути  квитанції, фіскальні чи товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів тощо. У таких документах повинні бути відображені вартість товарів, робіт, послуг і строк їх продажу, виконання чи надання.

В районі Старої Подусівки мені минулого року дісталася в спадщину від батьків дача. Обробляти не буду, тому збираюся в цьому році продавати. Чи треба мені подавати декларацію? Податок треба платити?

Василь Петрович

Спадщина, що громадянин отримав від батьків, які є першим ступенем споріднення, до загального оподатковуваного доходу не включається. А отже і не оподатковується.
Декларацію про доходи подавати не треба, якщо немає інших підстав для її подання.

"Дякую за активне спілкування. Приємно, що Ви зацікавлено поставилися до обговорення теми, яку ми запропонували. Кількість запитань, що надійшли, свідчить, що для Вас важливо знати свої права і обов’язки щодо декларування доходів. Сподіваюся, що спілкування під час інтернет-конференції буде взаємно вигідним. Ви скористаєтеся наданими роз’ясненнями. А ми, в свою чергу, проаналізуємо питання, які були порушені, і врахуємо їх при проведенні роз’яснювальної роботи. До нових зустрічей", - звернулася до учасників інтернет-конференції Кузнецова Наталя  Борисівна.

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини