Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:28:00

На Чернігівщині 17,4% робітників працюють в умовах, що не відповідають санітарним нормам

25.04.2013   12:28

У 2013 році Всесвітній день охорони праці (відзначається 28 квітня) проводиться під девізом «Запобігання професійним захворюванням».

Від умов та стану охорони праці на виробництві у значній мірі залежить соціальна захищеність працюючих.

Державним статистичним обстеженням стану умов праці у 2012р. були охоплені підприємства сільського господарства, промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку (крім статистично малих підприємств), де було зайнято 87,0 тис. осіб. З них 15,1 тис., або 17,4%, працювали в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, із них 3,6 тис. жінок, або 10,8% від загальної кількості зайнятих жінок.

Найвища питома вага працівників, які зайняті в умовах, що не відповідають установленим санітарно-гігієнічним  нормам, у загальній їх кількості  спостерігалась у добуванні паливно-енергетичних корисних копалин (69,9%), виробництві гумових та пластмасових виробів (58,5%).

Слід зазначити, що на окремих робочих  місцях працівники знаходилися під  впливом декількох шкідливих  факторів одночасно.

Відповідно до чинного  законодавства працівникам, які  зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, надавалися пільги та компенсації у вигляді додаткових відпусток, скороченого робочого тижня, доплат за умови праці, безкоштовного лікувально-профілактичного харчування та видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів, права на пенсію на пільгових умовах.

Кількість працівників, яким установлено  хоча б один із видів пільг та компенсацій, становила 17,8 тис. осіб, або 20,5% облікової кількості штатних працівників. Найбільше зазначених працівників були зайняті на підприємствах промисловості – 11,7 тис. осіб (27,0%), діяльності транспорту та зв’язку – 3,9 тис. осіб (30,5%).

Найбільш поширеними видами пільг за роботу в несприятливих умовах праці є доплати за умови праці, які одержували 11,0 тис. осіб (12,7% облікової кількості працівників на обстежених підприємствах) та додаткові відпустки згідно зі списками виробництв, цехів, професій і посад – 8,4 тис. осіб (9,6%). Відпустками за особливий характер роботи скористалися 6,5 тис. осіб (7,4%). Доплати за роботу зі шкідливими й важкими умовами праці установлені кожному п’ятому працівнику, зайнятому в будівництві, кожному шостому працівнику – у промисловості, транспорті та зв’язку.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.