Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:32:23

Традиційна “Калета” на сцені філармонійного центру

12.12.2022   10:36Агенцiя

Музичне театралізоване дійство “Калета” від Академічного народного хору — давня добра традиція у Чернігівському обласному філармонійному центрі. 10 грудня 2022 року — напередодні Андріївого дня — на сцені філармонійного центру глядачі змогли знову зустрітися з відомими персонажами українського народного дійства. А перед цим у фоє артисти, як і годиться добрим господарям, пригостили глядачів смачненьким.

Зазвичай в ніч на Святого Андрія чекають всіляких див. Тож свого роду диво — гра-ворожіння під назвою “Калета” — завжди в українців проходила весело. Молодь збиралася в хаті молодиці-одиначки, дівчата, принісши у роті воду з колодязя, замішували тісто для короваю з білого борошна. Пекли його, зробивши посередині дірку — аби потім підвісити в хаті. Ця хлібина — калета — з прадавніх часів символізувала в українців сонце, про яке мріяли зимовими вечорами.
Потім обирали “пана Калетинського”, що боронив коровай. Тим часом “пан Коцюбинський” намагався відкусити шмат від хлібини. Дівки ж ворожили на судженого, обирали собі майбутнього чоловіка, причаровуючи до себе піснями й танцями Калету-Андрія, який, за віруваннями, міг визначити долю.
Жартівливі пісні, запальні танці, магічні хороводи — всі деталі традиційного українського свята знайшли відображення у концертній програмі “Калета”, зрежисованій художнім керівником і головним диригентом Академічного народного хору, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Коцуром.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм


 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини