Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:47:08

Перші українські кіборги. У бібліотеці ім. М. Коцюбинського вшанували героїв Крут

30.01.2020   07:44Агенцiя

Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут у бібліотеці ім. М. Коцюбинського пройшла лекція відомих чернігівських науковців, співробітників Інституту національної пам'яті, Сергія Бутка та Сергія Горобця. Говорили про подвиг захисників України та про розвінчання міфів, якими «обріс» бій під Крутами.

Чи можна вважати трагедією успішний оборонний бій, який мав для України важливі стратегічні наслідки? Історик Сергій Бутко переконаний, що ні. «Один з міфів про Крути, який міцно засів у свідомості багатьох наших громадян, – те, що під Крутами відбулася різанина дітей. Насправді це був успішний бій, армія Муравйова понесла значні втрати. Це 300 чоловік убитими і до 1300 поранених. У той час як наші втрати – 250 людей, разом з пораненими і полоненими. Убитих – 70 – 100 чоловік». – розповідає Сергій Бутко.

Оборонці Крут затримали російські війська на чотири дні. Це дало можливість організувати відступ із Києва, а також дало змогу уряду УНР підписати Брестський мирний договір та заручитися підтримкою Німеччини у війні протии більшовиків. Тож перша українсько-російська війна завершилася перемогою України. І велика заслуга в цьому – саме оборонців Крут.
Український письменник Євген Маланюк зазначив, що в Крутах народився новий українець. Недарма тепер оборонців Крут по аналогії із захисниками Донецького аеропорту називають «першими кіборгами».

Сили в бою під Крутами дійсно були нерівні. Кількатисячній арміїі Муравйова протистояли протистояли чотири сотні Першої Української юнацької (юнкерської) школи ім. Б. Хмельницького (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та перша сотня (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина. Близько тридцяти учнів та студентів потрапили в полон до більшовиків і були розстріляні. Уже в березні 1918 їх перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві. Це поклало початок міфу про те, що під Крутами армії більшовиків протистояли лише недосвідчені діти та студенти.

«Говорячи про бій під Крутами часто забувають, що цьому передував ще цілий ряд боїв, які розпочалися 19 січня боями у Макошиному, – розповідає Сергій Горобець. – Також був заколот робітників-росіян у майстернях Конотопа та героїчна триденна оборона нашими військами Бахмача».

Бій під Крутами – це бій за майбутнє, і Україна стала можливою саме завдяки армії – наголошують історики.

Участь у заході до Дня пам'яті героїв Крут взяли учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та Чернігівського  професійного ліцею залізничного транспорту.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.