Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:15:29

30-річчя Народного Руху України

31.10.2019   18:49Агенцiя

30 жовтня в Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського пройшла чергова музейна зустріч, яка була присвячена 30-річчю Народного Руху України.

У заході взяли активну участь студенти Чернігівського кооперативного коледжу, «рухівці» тих часів.

З вітальними словами до присутніх звернувся директор музею Сергій Лаєвський, який відзначив неоціненний внесок «рухівців» у становлення державності незалежної України.

Коротко про становлення цього громадсько-політичного об’єднання розповів науковий співробітник музею Михайло Жирохов.

8–10 вересня 1989 року в Києві сталася одна із найважливіших подій в історії України ХХ століття – Установчі збори Народного Руху України за перебудову. Цю організацію тодішня радянська влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Україну у складі Радянського Союзу. Але склалось так, що саме «Рух» став найголовнішою організаційною силою, що сприяла здобуттю Україною незалежності.

В Установчих зборах брала участь і делегація з Чернігівщини. Про те, як це було поділився своїми споминами Сергій Бутко – нині представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Зробив цікавий екскурс в історію об’єднання, на основі власних спогадів активний учасник тогочасного «Руху» Сергій Черняков – нині учений секретар Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній». Підбив результати зустрічі заступник голови обласної організації Руху Сергій Соломаха.

Музейниками була підготовлена виставка «За Україну, за її волю!», на якій представлені документи і речі чернігівчан – учасників демократичного руху, які боролися за незалежність України наприкінці 1980-х та початку 1990-х років.

Останні новини Чернігівщини

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.