Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:16:11

Відбулися святкові вечорниці "Душа Сіверщини" з академічним ансамблем пісні і танцю "Сіверські клейноди"

17.05.2019   08:58Агенцiя

14 березня в читальній залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка пройшли святкові вечорниці "Душа Сіверщини" з академічним ансамблем пісні і танцю "Сіверські клейноди".

В переддень Міжнародного дня сім'ї (15 травня) та Дня вишиванки (16 травня) чернігівці та гості міста мали змогу доторкнутися до культурного коду українців, що зашифрований у візерунках вишиванки та мелодійних переливах народної пісні.
 
"Сіверські клейноди" – ансамбль пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм, який розпочав свою діяльність у 2002 році. За час свого існування ансамбль створив багато мистецьких і концертних програм, взяв участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях та отримав нагороди престижних конкурсів. Оркестр та балетна група колективу мають в своєму репертуарі багато номерів української традиційної музики і танців майже всіх регіонів України, а одним з основних напрямків діяльності вокальної групи є фольклорні експедиції селами та хуторами Чернігівщини. "Сіверські клейноди" вивчають та відтворюють старовинну пісенну традицію Сіверського краю, яка зникає з катастрофічною швидкістю.
 
З 2011 р. працює Дитяча мистецька студія академічного ансамблю пісні і танцю "Сіверські клейноди", в яку приймають талановитих діток з 4 років.
 
В 2007 році колектив презентував свою творчість перед представниками 47 країн світу-членів Ради Європи в Палаці Європи у Страсбурзі (Франція) та відкривав святкування 20-ї річниці Федерації футболу України і жеребкування до Євро-2012.
 
На цікаві запитання вечерничної (прим. авт. – господиня дому, в якому проводилися вечорниці) та гостей творчої зустрічі відповідав художній керівник та головний диригент академічного ансамблю пісні і танцю "Сіверські клейноди", заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк.
 
Чернігівщині пощастило, що з'явилась така унікальна людина, яка поставила собі на меті збереження традиційного мистецтва Сіверського краю, пропагування його як на Батьківщині, так і за кордоном та залучення молоді до слухання народної музики саме через поєднання минулого із сучасним.
 
Сергій Вовк народився на Волині, закінчив КНУКіМ за спеціальністю диригент народного хору та згодом отримав пропозицію працювати в Чернігові. Місто нагадало йому Волинь – гарне, зелене, з церквами та історичними пам'ятками. Та не тільки навколишня краса зацікавила музиканта – він одразу полюбив особливості співу на Чернігівщині та вирішив долучитися до збереження пісенних традицій нашого краю.
 
Розповідаючи про "Сіверські клейноди", керівник насамперед пояснив назву та символіку логотипу ансамблю. Клейноди – це дорогоцінні коштовні предмети, гідні спеціального відзначення. Отже, зміст, закодований у назві – "дорогоцінності Сіверського краю", якими колектив вже безперечно став. В логотипі кожна найменша деталь має значення, навіть на тонких літорослях художниця спромоглася вписати назви відомих українських пісень.
 
Під час своєї розповіді Сергій Вовк наголошував, як важливо знати, любити і шанувати своєї місцеві традиції, бо ж то є в крові кожного з корінних жителів краю. І це стосується не тільки пісні. Всі ж пам'ятають, яка характерна особливість вишивання Чернігівщини?
 
Художній керівник також відмітив, що вокалісти були в автентичному одязі нашого краю, який учасники зібрали в експедиціях.
 
У першому в історії Чернігівщини аудіо-альбомі "Душа Сіверщини" зібрані автентичні пісні, розшифровані професійним колективом. При його оформленні для обкладинки була використана картина "Пісня" відомої чернігівської художниці, члена НСХУ Надії Мартиненко, для якої позували саме дівчата-вокалістки з ансамблю.
 
"Коли я навчався в Києві, – поділився спогадами Сергій Вовк, – то знав про музичні традиції майже всіх регіонів України, окрім Сіверщини. Тоді не було достатньо музичних записів, не відомо було навіть те, що на Чернігівщині співали багатоголоссям. Регіон був і дотепер залишається унікальним та загадковим".
 
Цікавий факт: 2 пісні, записані у Варвинському районі та виконані "Сіверськими клейнодами", вже є об'єктами світової спадщини ЮНЕСКО.
 
Спілкування прикрашалося виконанням пісень, мелодії яких проникали в найпотаємніші куточки душі, пробуджуючи древню пам'ять поколінь та наповнюючи кожного потужною енергетикою.
 
Несподіванкою як для аудиторії, так і для учасників колективу став невеличкий експеримент, який влаштував для Сергій Вовк. Художній керівник "Сіверських клейнод" попросив продемонструвати пісню "Ой там на горі" з мультфільму "Жив був пес" та запропонував артистам її відтворити. Результат був очікуваним, але від того не менш приємним: показавши себе справжніми професіоналами, співаки ідеально повторили пісню з першої спроби.
 
Дуже показовим є відгук ректора Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, народного артиста України Володимира Рожка про виступ ансамблю на пасхальному фестивалі в залі академії: "Я вражений вашою високою майстерністю, молодечим запалом, чудовою енергетикою! Глядачі ломилися в двері, сиділи і стояли. А те, що творили артисти на сцені впродовж двох годин – це була феєрія високого мистецтва!".
 
Дякуючи різноманітним запитанням від аудиторії, зокрема учнів Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді, гості вечорниць дізналися, що в найближчих планах ансамблю дослідити пісенні традиції Коропщини.
 
Наступним етапом в творчості колективу стане історія Чернігівщини. В мріях керівника створити концертну програму "Древній Чернігів" з автентичними інструментами та костюмами, в яку ввійде номер на тему Мізинської стоянки (25 тис. р. до н. е.), що буде цікавою як для українців, так і для поціновувачів мистецтва за кордоном.
 
Директорка бібліотеки Інна Аліференко побажала всьому колективу наснаги і натхнення в реалізації нових творчих проектів та наголосила, що завдяки таким не байдужим людям, які зберігають і пропагують традиційне народне мистецтво, ми будемо знати і пам'ятати, що саме ідентифікує нас як українців.
 
Зі свого боку Сергій Вовк подякував адміністрації та колективу бібліотеки за постійну інформаційну, творчу та моральну підтримку.
 
Приєднуйтесь до шанувальників сучасно-традиційного українського мистецтва, відвідуйте концерти академічного ансамблю пісні і танцю "Сіверські клейноди" та, як сказав Сергій Вовк: "шануйте своє"!

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини