Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:32:50

Хор ім. Бортнянського: у великий піст - про вічне незвично і незвичайно. і - надзвичайно

22.04.2019   09:55Агенцiя

Це - про програму, яку до свята Вербної неділі 20 квітня в Борисоглібському соборі у Чернігові представив глядачам Академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент - Іван Богданов).

Програма включала стародавні грецькі, візантійські, грузинські духовні піснеспіви.

Такі твори V-XI століть, як наприклад, «З нами Бог», «Кондак Благовіщенню», болгаро-візантійський осьмогласник «Стихира на Успіння», гімн VII століття “Поклоняємось Хресту Твоєму», «Херувимська», написана в імеретинсько-гурійському ладі, чи гімн «Хвалим Тя, Христе» (це карталино-кахетинський лад) – самі по собі речі унікальні, а у Чернігові, та ще й під склепіннями древнього храму, зазвучали вперше — принаймні, за останні кілька століть.
«Молитовною медитацією і медитативною молитвою» називають їх самі хористи. В них виконання шедеврів, за якими стоїть прадавня музична традиція, викликає відчуття «занурення у щось глибоке, містичне та духовне».
Програма із старовинних духовних творів — свого роду подорож у часі, яка відсилає до музичної історії Візантії, Греції, Грузії. І Чернігова, адже Борисоглібський собор недарма вважається одним з найкращих майданчиків, на яких по-справжньому розкривається повнота і філософічність духовних піснеспівів.

«Церковну музику, наприклад, VI-VIII століть зараз не співають – ані в храмах, ані в монастирях, - каже Іван Богданов. – А ми взяли ноти у чудового харківського диригента і дослідника Ігоря Сахна, який сам дешифрує у сучасні ноти оті старовинні «гачки» і «значки». І зробили з них програму, яка прозвучала у Великодній піст».

Звідки бере витоки і як формувалася стародавня музика Греції, Грузії, Візантії? Що співали і яку музику слухали наші предки? Що таке середньовічний знаменний розспів? На ці та багато інших запитань спробували відповісти своїм виступом у храмі Бориса і Гліба артисти хору. Відповісти мовою тих країн, про які вони розповідали — латиною, грецькою, грузинською, руською. Відповісти — і примусити замислитися. «Зараз — Великий піст, - каже керівник хору Іван Богданов. - Час думати про вічне, час думати про високе. Під цю музику можна про це подумати і щось про себе дізнатися».
Щодо програми, представленій у Борисоглібському соборі, артисти хору інтригу тримали довго – і не дарма. На їх концерт люди з’їхалися з різних куточків області. І не пошкодували: після завершення виступу глядачі вибухнули оплесками!

Але сюрпризи від хору ім. Д.Бортнянського на цьому не завершуються. Артисти камерного хору до 950-річного ювілею Антонієвих печер, що відзначається цього року, готують ще одну унікальну програму, складену із старовинних піснеспівів.


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини