Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:12:28

Відбулось відкриття персональної виставки народного художника України Анатолія Шкурка. ФОТОрепортаж

29.06.2018   12:10Агенцiя

27 червня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття персональної виставки живопису народного художника України, Почесного громадянина міста Чернігова Анатолія Никифоровича Шкурка, присвячена Дню Конституції України.

Народний художник України Анатолій Никифорович Шкурко один із знаних художників Чернігівщини, блискучий її представник. Він із тих, хто формував та створював умови для розвитку місцевої школи живопису. Творчість художника доповнює і збагачує історію українського реалістичного образотворчого мистецтва. Мистець створив понад тисячу полотен у жанрах історико-тематичної картини, портрета, натюрморту, а також монументального панно, діорам.

У Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана зберігається більше 50 – ти живописних та графічних творів мистця. Музейне зібрання творів художника дає можливість простежити шлях творчих пошуків мистця, починаючи з академічних робіт.

Народився Анатолій Никифорович Шкурко 29 жовтня 1924 року у селі Смолин на Чернігівщині. З дитинства мріючи стати художником, одразу після закінчення школи вступає до Харківського художнього училища. Закінчити цей заклад завадила Друга світова війна. Анатолій Шкурко розпочав свій солдатський шлях із древнього Любеча і дійшов бійцем 111-го стрілецького полку з військами 1-го Білоруського фронту аж до Берліна, де в травні 1945 року залишив в одному із залів рейхстагу автограф «Чернигов, Шкурко. 1945».
Одразу після демобілізації Анатолій Шкурко вступає до Ленінградського інституту живопису, скульптури та архітектури ім. І.Рєпіна АМ СРСР. У цей час для нього велику роль відіграли уроки, поради й особистий приклад видатних майстрів Р.Френца, Д.Ольховського, І.Сорокіна. Отримавши диплом художника - живописця А.Шкурко працює викладачем спеціальних дисциплін у Ростовському художньому училищі. У цей час молодий художник зробив багато етюдів, які згодом стали прекрасним твором «По Дону гуляє вітерець весняний». Картина написана у 1959 році й відтворює широке дихання простору великої річки, її відкритої далечі.
У 1953 році Анатолій Шкурко повертається до Чернігова, де працює художником у Чернігівському обласному товаристві художників і з цього року є активним учасником обласних і республіканських виставок.
Важливою віхою у творчій біографії художника стали 60-ті роки XX століття – період підведення перших підсумків, утвердження творчого авторитету. З 1960 року він член Національної спілки художників України.
Значне місце в доробку мистця посідають портретні полотна, в яких виявилось його вміння розкрити неповторну особистість людини, використовуючи виразні можливості пози, жестів, предметних атрибутів. В портретах постає не одно покоління чернігівців – це діячі культури, письменники, лікарі, прості люди з рідного Смолина, а також знані письменники - М.Коцюбинський, І.Драч.

З найбільшою повнотою талант Анатолія Никифоровича Шкурка, як пейзажиста розкривається у седнівських краєвидах. Художник багато працював у Седневі. Мав пряму причетність до створення Будинку творчості художників. Завдяки А.Шкурку береги Снову стали творчою майстернею для багатьох художників України. У багатьох пейзажах Седнева, а саме: «Седнівські далі» (1965), «Туман» (1965), «Седнів. Надвечір’я» (2002), «Весняні поля» (1981) йому вдалося передати неповторну красу цього улюбленого художниками місця.

Шевченківська тема - одна з головних тем українського мистецтва. Не оминув її і наш земляк. До 150-річчя від дня народження поета і художника А.Шкурко створив живописне полотно «Т.Г.Шевченко у Седневі» (1964). Вона відзначається цікавим композиційним рішенням, багатим і різноманітним колоритом. Художник відтворив нечасті хвилини, які рідко траплялися у житті поета, хвилини замилування красою природи і мрій про рідну Україну.

Анатолій Шкурко визнаний майстер міського пейзажу. Він уміє побачити і зобразити рідне місто в його зв’язках з історичним минулим. З почуттям міри і смаку використовує художник фактурні ефекти, що створюють барвисту пластику пейзажу у творах присвячених красеню на Десні: «Чернігів» (1964), «Нові околиці Чернігова» (1972).

Чимало творів мистця, що відтворюють красу природи - «Весняний день» (1955), «Осінь» (1981), «Зима» (1990), «Літо» (1962). У цих пейзажах художник оспівує не тільки пори року, а й свій душевний стан. Гармонія кольорів дозволяє досягнути і колористичної єдності. В окремих роботах митець вдається і до нетрадиційних для його манери прийомів, близькій до імпресіоністичної, як у творі «Весняні поля» 1981 року.
Доля Шкурка-художника склалася щасливо. Учасник запеклих боїв на фронтах Другої Світової війни, він залишився живим. Після війни, незважаючи на поранення, знайшов у собі сили займатися улюбленою справою, втілити свою мету.

Усе життя художник бере активну участь у громадській роботі. Він входив до складу правління Спілки художників України, є Лауреатом Чернігівської обласної премії імені М.Коцюбинського 1996 року. У 2009 році за заслуги у розвитку образотворчого мистецтва та активну участь у громадському житті А.Н.Шкурку присвоєно почесне звання народний художник України.
Персональна виставка, що відкрилась у Чернігівському художньому музеї імені Галагана до Дня Конституції України вражає різноманітністю і багатством жанрів. Бажаємо творчої наснаги живій легенді, гордості Сіверської землі за його талант, за радість і задоволення від його творчості.

 
Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини