Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:23:32

Література для літнього читання - в обласній бібліотеці для дітей

24.05.2018   08:35Агенцiя

Літня спека викликає спрагу. А в допитливих юних читачів літо – це час, коли можна втамувати спрагу до нових знань, нових героїв, нових відчуттів.

Книжка – не альтернатива літньому відпочинку дітей, кажуть педагоги, це один з його аспектів: протягом навчального року більше уваги приділяється шкільній програмі, в тому числі і по літературі – назвемо це «діловим читанням».

Влітку ж є можливість, з одного боку, підібрати не надто складну літературу, з іншого – підготуватися до наступного класу, заздалегідь опанувавши і художні, і науково-пізнавальні твори.

На завершення навчального року батьки отримують список літератури, рекомендованої вчителями для читання дітьми влітку. Хтось переглядає асортимент книжкових магазинів, хтось скачує з інтернету електронну версію потрібного друку. Але ж вартість однієї паперової книжки, як правило, - кілька десятків, якщо не сотень гривень.

А в рекомендованому списку – кілька, якщо не кільканадцять пунктів. В електронному ж вигляді не кожна книжка і не кожній дитині підійде.

Чернігівці Тетяні Полегешко донька-п’ятикласниця Настя вже принесла список рекомендованої літератури – шість книг. Дівчина читає все, що задають за шкільною програмою, але більше полюбляє енциклопедії (мама каже, дитина подорослішала). У Насті Скорини мама Валентина виховує любов до читання. Найбільше Насті до вподоби книги про тварин та про пригоди. «Літнє читання» дівчинки-тезки обов’язково опанують. Їх батьки твердо знають, де знайти необхідну літературу – в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей, яка особливо влітку стає головним осередком культурного життя для юні і батьків.

Тамара Клюй, директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей:
-    У нас в бібліотеці вже кілька років працює літня читацька альтанка, що відкривається наприкінці навчального року: щотижня на майданчику біля бібліотеки діти з батьками за столиками разом читають книжки. Минулого року ми започаткували і щотижневий книжковий пікнік у Березовому Гаю, що так сподобався юним читачам і дорослим.
Літо – гаряча пора і для відвідувачів, і для бібліотекарів. Так, діти вже йдуть до нас зі списками рекомендованої літератури. Ми забезпечені необхідними книжками на 98%. Можливо, недостатньо екземплярів якихось творів, але головне – ці книжки в нас є.
-    Щороку в списках для літнього читання з’являються новітні твори письменників. Це і є ті самі 2%, яких немає в бібліотеці?
-    Так. Але всі книги, які в нас запитують і яких поки немає, оперативно замовляються через відділ комплектування літератури і ми їх купуємо.
Спеціалісти обласної бібліотеки для дітей готові допомогти у підборі літератури як найменшим, так і старшим школярам.

Оксана Трухан – завідуюча відділом обслуговування учнів 5-9 класів:
-    Навіть літо ще не почалося, а в нас вже чимало читацьких запитів – діти приходять зі списками, які їм запропонували викладачі. Переважно це «програмове» читання. Ну і, звичайно, діти не забувають читати і щось для душі. Списки рекомендованої літератури чималенькі. Але навіть якщо списки невеликі, то книжки вже «товсті» - вони для дітей середнього і старшого шкільного віку. Для літнього читання переважно рекомендують романи: під час навчального року діти можуть просто не встигнути прочитати того ж «Дон Кіхота» Сервантеса, тому є можливість прочитати його влітку. На цілий місяць дається книжка.
-    А якщо книги немає на абонементі?
-    Тоді вона є в читальному залі, де укомплектований найкращий і найцінніший книжковий фонд бібліотеки. Взагалі виконати запит читача – це наша пріоритетна задача.

Тетяна Тянутова – завідуюча відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів:
-    Молодші школярі мають готові списки літератури на літо. Нині вчитель має право вибору в кожній школі – свій, індивідуальний список, навіть в одній школі, але в різних класах однієї паралелі може бути різна рекомендована література. В такому плані це легше для бібліотекаря. Самі посудіть: якщо б був один твір, обов’язковий для всіх, а тільки молодших школярів в нас шість тисяч, забезпечити їх літературою було б нереально.
Буває, багато дітей одночасно хочуть прочитати «Тореадорів з Васюківки» Всеволода Нестайка – в нас його 20 екземплярів, а бажаючих більше. В таких випадках ми можемо запропонувати уривок з хрестоматії або ж пропонуємо іншу книгу Нестайка, щоб дитина ознайомилася з творчістю письменника.
Наші видавництва зараз пропонують яскраві кольорові друки, які діти читають залюбки – книжки, які приємно запропонувати дітям і батькам. Головне – ми намагаємось зробити все, аби дитина не пішла з бібліотеки без книги.

Людмила Вересенко – мама читачів бібліотеки для дітей чотирикласника Іллі і першокласниці Мар’яни. Каже, дівчина, звичайно, любить казки, а хлопцю більше імпонують енциклопедії. Книги для літнього читання братимуть в бібліотеці – щось з рекомендованого списку (передусім, класика) є і на поличках вдома, а сучасні твори – тільки в нашій  книгозбірні. Літо велике, а творів прочитати треба стільки, що час гаяти нема коли. Тому період літнього читання для Іллі і Мар’яни вже розпочався – за допомогою фахівців Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.


Андрій Ясний, бібліограф Чернігівської обласної бібліотеки для дітей

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини