Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:15:59

Побачив світ біобібліографічний покажчик "Леонід Іванович Глібов та Чернігівщина"

06.03.2018   15:02Агенцiя

5 березня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка на засіданні клубу «Краєзнавець», відбулось урочисте вручення обласної літературно-мистецької премії імені Леоніда Глібова.

На цьому ж заході було презентовано новий біобібліографічний покажчик «Леонід Іванович Глібов та Чернігівщина».

Письменник, байкар, видавець, громадський діяч Леонід Іванович Глібов народився на Полтавщині, але його життя та творчість нерозривно пов’язане з Чернігівщиною. Він закінчив Ніжинський ліцей вищих наук. Викладав географію в Чернігівській чоловічій гімназії. Заснував і редагував газету «Чернігівський листок» (1861-1863), де піднімав теми викладання рідною мовою, жіночої освіти, писав про гострі соціальні проблеми. Літературна спадщина Глібова українською мовою теж вражає: 107 байок, понад 40 ліричних пісень, 54 вірші-загадки і стільки ж відгадок, 14 акровіршів. Та не дивлячись на це бібліографічних посібників про життя та творчість великого байк
 аря було складено дуже мало. Перший такий посібник було видано у Чернігові у 1900-му році.

БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ указатель печатных малорусских сочинений Глебова // Загирня М. Леонид Глебов : биогр. очерк / Загирня М., Гринченко Б.– Чернигов, 1900. – С. 40–47.
А другий – у Києві у 1952-му році.
Леонід Іванович Глібов (1827-1952) : короткий бібліографічний покажчик / [уклад. І. З. Бойко ; ред. О. М. Матвієнко] ; Державна публічна бібліотека Української РСР. – Київ : [Академія наук Української РСР], 1952. – 15 с.

З 1952 року назбиралось достатньо інформаційного матеріалу для випуску нового бібліографічного посібника про Леоніда Івановича Глібова. Відділ наукової інформації і бібліографії Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка на початку березня 2018 року випустив біобібліографічний покажчик «Леонід Іванович Глібов та Чернігівщина».

Укладачами його стали: завідувач відділу наукової  інформації і бібліогафії Іваненко Ольга Іванівна та головний бібліограф Плаунова Оксана Миколаївна. Цей біобібліографічний покажчик має на меті систематизувати друковані джерела, які розкривають життєвий шлях та творчий доробок відомого письменника та громадського діяча Л. І. Глібова.

Покажчик складається з 6 розділів:
1.      Український Езоп (1827–1893);
2.      Твори Леоніда Івановича Глібова;
3.      Публікації про життя і творчість Л. І. Глібова;
4.      Вшанування пам’яті видатного байкаря;
5.      Чернігівська обласна літературна премія імені Леоніда Глібова;
6.      Вивчення творчості Л. І. Глібова в загальноосвітніх навчальних закладах.

Для зручності користування складено «Іменний покажчик» з виділеними за допомогою круглих дужок персоналіями.

Матеріали структуровано за темами, а в межах кожного розділу – за алфавітом авторів та назв статей. Нумерація наскрізна. До випуску увійшло 380 друкованих джерел.

Посібник розрахований на всіх, хто цікавиться історією української літератури, зокрема літературним краєзнавством.

З онлайн-версією покажчика можна ознайомитися на сайті Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка в розділі «Наші видання» Електронної бібліотеки.
 


Оксана Плаунова, головний бібліограф Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини