Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:11:30

Чернігівську "Баладу про Крути" представили столичному глядачеві

31.01.2018   08:33Агенцiя

Днями Україна вшановувала пам’ять героїв, загиблих 100 років тому у боях під Крутами. Серед масштабних заходів, що відбулися в столиці, - прем'єра вистави Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка "Балада про Крути".

Вистава у постановці Андрія Бакірова, художнього керівника Чернігівського драмтеатру, відбулася на сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. За оцінками критиків, це, з одного боку, документальне відображення буремних історичних подій, що відбувалися в Україні у 1917-1918 роках, з іншого — натхненний реквієм мужності й самовідданості юних патріотів молодої Української держави.

Балада про Крути" є сценічною версією однойменного твору чернігівського літератора Анатолія Покришеня. У виставі задіяні понад 120 учасників — з облдрамтеатру ім. Т. Шевченка, з Молодіжного театру, обласного дитячого (лялькового) театру ім. О.Довженка, академічного народного хору обласної філармонії.

У сценічному оформлені вистави використані документальні кадри реальних подій того часу, фотографії загиблих захисників незалежності України. Прототипом декорацій стали об'єкти Меморіального комплексу "Пам'яті героїв Крут". Одяг, зброя та інший реквізит максимально наближені до реально існуючих у той історичний період.

— Мені здається, режисер Андрій Бакіров доклав надзвичайних зусиль, щоб "Балада про Крути" відбулася, — поділилася враженнями в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, яка побувала на виставі. — На мій погляд, матеріал надзвичайно складний, та митцеві вдалося знайти єдино правильну форму зображення особистостей простих студентів та ліцеїстів, які зробили найважчий у своєму житті свідомий вибір. Прекрасні актори не грали на сцені, а насправді переживали почуття і долі юнаків, які 100 років тому стали Героями. Кожне слово, погляд, інтонація хлопців, які в останню хвилину свого життя співали "Ще не вмерла...", були просякнені любов'ю до рідної землі. Звичайно, із зали я вийшла зі сльозами на очах, та водночас з відчуттям величезного духовного піднесення і впевненості, що пам'ять про Героїв Крут житиме вічно, як житиме і Україна.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини