Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:23:41

У Спасо-Преображенському соборі замінюють вікна

02.10.2017   11:12

Спасо-Преображенський собор м. Чернігова — один з найдавніших храмів Русі, унікальна архітектурна пам’ятка ХІ ст.

Він входить до цілісного майнового комплексу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», переданий у користування релігійній громаді Української православної церкви.

В охоронному договорі на Спасо-Преображенський собор (від 16 березня 2015 року) та Договорі про строкове спільне безоплатне користування пам’яткою (від 14 вересня 2016 року) передбачено забезпечення збереження переданого майна та його автентичності, утримання у належному технічному стані. Ремонті роботи користувач повинен проводити виключно за згодою та під наглядом заповідника.

Співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» неодноразово наголошували, що вікна у Спасо-Преображенському соборі знаходяться в незадовільному стані, вражені грибком, деревина за тривалий період експлуатації розсохлася, спостерігаються нещільності між рамою та склом. Це порушує температурний і вологісний режим у пам’ятці архітектури, особливо у зимовий період, негативно впливає на її технічний стан та іконостасу.

Тож, невипадково у 2016 році настоятель Спаського собору, протоієрей Георгій звернувся до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» з проханням надати згоду на заміну віконних блоків у храмі і отримав відповідне погодження.

28 вересня 2017 року за присутності фахівців музейної установи був проведений демонтаж старих вікон і здійснено монтаж двох нових дерев’яних віконних блоків, які відповідають формі попередніх, не порушують зовнішній вигляд фасаду собору. Але, технологічний процес встановлення вікон ще не завершений.

У місцевих засобах масової інформації та у популярній соціальній мережі Facebook дехто із небайдужих громадян із нерозумінням віднеслися до питання заміни старих вікон у храмі. Вони сумніваються, що нові віконні блоки виготовлені із дерева, начебто схожі на металопластикові. Крім того, стурбовані, що робітники використали дюбель-цвяхи, монтажну піну та інші сучасні матеріали.

Із депутатським запитом до Міністра культури України Є.М. Нищука звернулася народний депутат А.А. Романова.

Заміну віконних блоків проводило підприємство, яке має сертифікат відповідності і досвід роботи на пам’ятках архітектури. Нові вікна зберігають конфігурацію замінюваних старих, вони мають сертифікат відповідності, а також висновок Державної санепідеміологічної експертизи щодо відповідності встановленим медичним критеріям. Збережено і колір віконних рам.

Один з поціновувачі старовини у коментарі щодо використання монтажної піни та дюбелів на сайті «Чернігівщина: події і коментарі» зазначив: «Старим вікнам вже років 40( Вони не є оригінальні). А стінам – майже 1000. І щоб зберегти цю унікальну споруду – вікна й двері треба вчасно міняти.Мабуть все-таки заповідник щось знає?». І це дійсно так. Спасо-Преображенському собору близько 1000 років, перша літописна згадка про храм датується 1036 роком. Нині ХХІ століття, реставратори застосовують сучасні технології та будівельні матеріали під час проведення ремонтних робіт на пам’ятках архітектури.

Зокрема, минулого року у Чернігові були проведені протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи Катерининської церкви. Будівельники застосували горизонтальну гідроізоляцію фундаментів з використанням найсучасніших матеріалів та технологій, рекомендованих Науково-дослідним інститутом «Укрпроектреставрація». І вже маємо позитивний результат: стабілізувався температурно-вологісний режим у пам’ятці.

До речі, понад десять років тому під час проведення реставраційних робіт на фасадах Спасо-Преображенського собору будівельники застосовували сучасну сануючу штукатурну суміш. Її головне завдання: повне осушення поверхонь від капілярної вологи, а також комплексний захист від відкладення солей на поверхнях будівельних матеріалів.

Ще багато треба зробити для збереження Спаського собору: поміняти всі вікна, здійснити гідроізоляцію фундаментів та горизонтальне водовідведення і т.п.

І ми вдячні громадськості за небайдужість до питань збереження пам’яток Чернігова та запрошуємо до співпраці.


Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини