Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:17:32

До 80-х роковин Великого терору: виставка у Держархіві області

20.05.2017   11:03Агенцiя

1937-1938 роки — доба Великого терору в історії СРСР. Під час масових політичних репресій ставилися «планові завдання» щодо виявлення та покарання так званих ворогів народу. Ув’язнених катували, вироки до розстрілу виконувалися негайно.

Щоб виконати й перевиконати встановлені плани, органи НКВС заарештовували й передавали на розгляд спеціально утворених «оперативних трійок» справи людей різних професій та походження.
Так, жертвами стали ті, хто воював у підрозділах Симона Петлюри, Української галицької армії та гетьмана Павла Скоропадського, були розкуркулені, народилися у дворянській родині або ж чиї батьки були священиками. Ще одна категорія жертв — представники дореволюційної інтелігенції з університетською освітою, які негативно ставилися до нової влади та критикували її.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій та 80-х роковин Великого терору відсьогодні у Державному архіві Чернігівської області експонується фотодокументальна виставка «Великий терор: документи свідчать», на якій представлені матеріали, що довгий час були засекречені.

Частина презентованих першоджерел вже відомі науковцям, краєзнавцям та співробітникам музеїв. Зокрема архівно-слідчі справи Степана Баран-Бутовича та Павла Федоренка. Більшу частину експозиції широкому загалу представлено вперше. Це архівно-слідчі справи громадян Чернігівщини: Тимофія Трегубова, Івана Титаренка, Олени Вронської, Йосипа Верховинця-Костева, Віктора Кринського та Болеслава Катковського. Всі вони стали жертвами тоталітарного режиму і реабілітовані в роки вже незалежної України. Загалом на зберіганні в Держархіві перебуває 12436 архівно-слідчих справ.

Усі, хто цікавиться історією України, протягом місяця можуть оглянути цю виставку. Відвідувачі матимуть змогу ознайомитися з долями постраждалих людей через призму документів: різних постанов, ордерів на проведення обшуку, анкет арештованих, протоколів допитів тощо. До уваги представлені й особисте листування, щоденники, нотатки статей тощо.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини