Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:31:53

Відбулася Міжнародна наукова конференція "Грецька громада Ніжина: історія та сучасність"

29.04.2017   09:32

Родзинкою Ніжина завжди був поліетнічний склад його населення. У Ніжині постійно проживали представники низки національностей, які вносили до життя міста свою культуру, звичаї, елементи світогляду, різновиди ремесел і промислів, тим самим збагачуючи й доповнюючи місцеве населення як матеріально, так і духовно.

З поміж етнічних груп населення Ніжина вагоме місце завжди займала грецька громада, що виникла у місті у ІІ пол. XVII століття.

2017 рік є унікальним в житті Ніжина та грецької спільноти міста. Волею долі на перехрестях історії перетнулися три визначних ювілеї: 360 р. тому (1657 р.) гетьман Б. Хмельницький видав перший універсал, яким задекларував привілеї грецьких купців; 330 років минає від часу затвердження гетьманом І. Мазепою (1687 р.) «Ніжинського грецького православного братства»; 200-літній ювілей відзначає Ніжинське грецьке Олександрійське училище.

З нагоди ювілеїв 27 квітня на базі Ніжинського державного університету відбулася Міжнародна наукова конференція «Грецька громада Ніжина: історія та сучасність».

До організації заходу долучилася низка організацій, зокрема Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського. Учасниками конференції стали відомі ніжинські краєзнавці: Г. Самойленко, О.С Морозов, С. Зозуля, Є. Луняк, Л. Руденко, Л. Кулик та інші. Не оминули захід й історики з Києва, Одеси, Чернігова, Херсону, Харкова, Дніпра та Житомира. Поряд з науковцями, конференція була дуже важлива для нащадків ніжинських греків, які з радістю прийшли до Гоголівського корпусу НДУ, щоб дізнатися нові відомості з життя їхніх предків у сивочолому Ніжині.

Конференція розпочалася з концерту ніжинського хору «Світич», після якого з вітальним словом до учасників і гостей звернулися ректор НДУ О. Самойленко, Голова Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів Л. Зайко, Президент Товариства грецько-сербсько-української дружби та співпраці Сотирис Коскоріс.

Доповіді учасників повертали з тенетів століть цікавинки з минулого грецької громади Ніжина, її взаємодії з ніжинською владою, продуктивності грецько-української співпраці в галузі торгівлі, зокрема відомих ніжинських ярмарків: Всеїдного, Троїцького та Покровського. Директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського Г. Дудченко презентував присутнім проект Пам’ятного знаку до 330-річчя заснування Ніжинського грецького братства, що має увіковічнити пам'ять про роль грецької громади в історії Ніжина XVII – ХІХ століть. О. Морозов, життєвий і науковий шлях якого досить тісно пов'язаний з історією греків Ніжина, розповів аудиторії про цінну колекцію книг грецької громади, що нині зберігається у фондах музею «Рідкісної книги» НДУ ім. М. Гоголя. Історія формування, сучасний стан і перспективи розвитку грецького кварту м. Ніжина стали темою цікавої доповіді С. Зозулі.

Окремий акцент учасниками конференції було зроблено на ролі вихідців з грецької громади в історії України. Так, цікавими для аудиторії стали ґрунтовні доповіді наукових співробітників Ніжинського краєзнавчого музею Л. Руденко («Професор живопису Михайло Ерассі») та Л. Кулик («Михайло та Григорій Артинови – видатні архітектори ніжинського грецького роду»).

Органічним доповненням конференції стали екскурсії учасників та гостей до картинної галереї, музеїв НДУ ім. М. Гоголя та вулицями стародавнього Ніжина.


Р.Желєзко, науковий співробітник НКМ ім. І.Спаського

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини