Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:41:23

У Чернігові пройшов літературний фестиваль "Дотиком душі". ВІДЕО

21.03.2017   10:50

Майже 60 поетів-любителів з різних областей України зібрав у Чернігові своєрідний літературний фестиваль (або «стартап», як визначили організатори жанр цього заходу) під назвою «Дотиком душі». Захід був відкритий для всіх, але організатори навіть змушені були обмежити прийом заявок – стільки виявилося бажаючих.

Свої вірші читають інженери й лікарі, архітектори й юристи, економісти й педагоги. Авторів з Києва, Львова, Харкова, Житомира, Хмельниччини, Рівненщини і, звичайно, різних міст і сіл нашої області зібрав перший всеукраїнський поетичний стартап (так визначили організатори жанр цього заходу) «Дотиком душі». Це такий собі міні-фестиваль, проведений в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка. Ідея стартапу полягає в відкритості для всіх: на одній сцені – досвідчені автори з доробком у кілька збірок і початківці.

Всі в рівних умовах, кожен мав 5-6 хвилин для виступу. Навіть самі організатори не розраховували на такий інтерес з боку літераторів-любителів: заради 5 хвилин читання вони ладні приїхати власним коштом з інших міст, інколи за кількасот кілометрів, як Наталя Бороденко з Рівненської області, поетеса й художниця.

Учасників було 57, а могло бути й у кілька разів більше: прийом заявок довелося припинити, коли стало зрозуміло, що цілого дня може не вистачити.

Учасники пояснюють свій ентузіазм тим, що у важких умовах життя інтерес до поезії й мистецтва взагалі не меншає, а навпаки зростає – це дає сили жити, розповідає ніжинець Володимир Гільчук, інженер за фахом і поет за покликанням.

Поезія для них – частина активної громадської позиції. Недарма серед учасників – матері загиблих героїв війни на Сході, волонтери, винахідники. Чимало з учасників стартапу «Дотиком душі» є науковцями з ученими ступенями, як професор Петро Кухарчук з Житомира.

Як правило, ці поети-аматори захоплюються й іншими мистецтвами: серед них багато музикантів і художників. Бібліотекар Єлена Дорофієвська є водночас тренером у професійній школі танцю.

Частиною стартапу став поетичний марафон, у ході якого автори читали по одному віршу безперервно, і пряма трансляція цих виступів одразу розміщувалася на одному з інтернет-ресурсів. Також із віршів, які прозвучали на заході, буде складений і виданий альманах.

Назва цього заходу – «Дотиком душі» – запозичена з вірша Ліни Костенко: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Адже захід проведений 19 березня – у День народження Ліни Костенко, і напередодні Всесвітнього дня поезії, що відзначається 21 березня.


Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини