Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:29:21

Лекція-візуалізація "Володимир Великий – хреститель Київської Руси" в художньому музеї

02.08.2016   08:12Агенцiя

Напередодні дня хрещення Київської Русі в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулась лекція-візуалізація «Володимир Великий – хреститель Київської Руси».

Присутні у невимушеному спілкуванні вели мову про першу християнку, просвітительку княгиню Ольгу, про братовбивчі міжусобні війни, що почалися після смерті князя Святослава (972 р), про князя Володимира, який близько 980 р. став єдиновладним правителем величезної Давньоруської держави та розпочав реформи, направлені на об’єднання всіх земель, укріплення центральної влади та зростання могутності країни.

Продовжуючи політику попередніх київських князів, збираючи навколо Києва слов'янські землі, Володимир своїми військовими походами 981-993 рр. завершив тривалий процес формування території Давньої Русі.

В середині 980-х років князь почав схилятися до однієї зі світових релігій – християнства. Традиційно часом введення християнства на Русі вважається 988 р., хоча це був тривалий і не завжди мирний та безкровний процес.

Запровадження державної релігії в Давньоруській державі вивело країну на міжнародний рівень та забезпечило успіх багатьох заходів зовнішньої політики руських князів.
Історична постать князя Володимира відображена в образотворчому мистецтві.

Зокрема, у колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана є автолітографія київського художника Юрія Рубашова «Володимир. Із серії «Київська Русь», датована 1978 роком. Саме з цим твором ознайомила присутніх завідуюча науково-освітнім відділом музею. На цій літографії князь Володимир зображений у воїнських обладунках. Мужнє вольове обличчя уособлює типові риси князів часів Київської Русі. Символічним є сонце над головою князя, як натяк на його прізвисько після прийняття християнства – Володимир Красне Сонечко.
Крім того, відвідувачі переглянули репродукції ікон із зображенням рівноапостольного святого князя Володимира та його синів – князів Бориса і Гліба.

Закінчилась лекція проведенням параллелей між тогочасними подіями і сьогоденням. Насамкінець, присутнім було презентовано альбом Львівського інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при Національному товаристві Т. Шевченка «Народна ікона Чернігівщини». До цього мистецького видання увійшов ряд ікон з Чернігівського художнього музею імені Григорія Галагана.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини