Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 12:39:48

"Прелюдія поступу" Романа Бжеського. ВІДЕО

05.07.2016   08:46Агенцiя

Відсьогодні чернігівці можуть відкрити для себе спадщину свого видатного земляка Романа Бжеського – і, відповідно, зрозуміти, чому його ім’ям у цьому році названа одна з вулиць міста.

«Прелюдія поступу» – так назвали чернігівські історики – упорядники книги – збірку статей видатного громадського діяча, дипломата, літературознавця.

Роман Бжеський – по крові поляк і при цьому найактивніший учасник українського національно-визвольного руху 1910-х – 30-х років, наш земляк (народився в Шостці, дитинство пройшло в Ніжині й Чернігові).
Друзями юності Романа Бжеського були поети й громадські діячі Павло Тичина, Василь Елланський, Аркадій Казка. Він був одним з організаторів української міліції, захищав Київ у складі добровольчих загонів у 1918-му, працював дипломатичним кур’єром Української Держави й особисто зустрічався з багатьма відомими політичними діячами того часу. Згодом змушений емігрувати, жив у Німеччині й США, є автором кількох десятків політологічних, історичних і літературознавчих праць.

Збірка «Прелюдія поступу» – це статті Романа Бжеського, упорядковані чернігівськими істориками. Також участь у презентації взяв Андрій Гайдамаха, відомий політичний діяч, який на початку 2000-х років очолював ОУН і за життя Романа Бжеського був особисто з ним знайомий.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.