Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:07:22

Гульнара Тригуб: "Продам картини за «умовності". Або обміняю на планшет і диван…"

04.06.2015   08:13Агенцiя

Невігластво і бездарність проб’ються самі, а таланту треба допомогти – саме так у народі кажуть про обдарованих людей, що з різних причин не мають змоги розширити межі зажадання свого таланту.


Своєрідне вікно у світ

Художницю Гульнару Тригуб, що мешкає в Ічні, вже називають однією з найталановитіших майстринь краю. Але більше розширити обрії мрій 42-річній жінці заважає складне захворювання суглобів – дефартроз, що виник внаслідок хвороби нирок, яку Гульнара перенесла ще маленькою, в однорічному віці.

Захворювання призвело до вад руху і як наслідок – до інвалідності, що унеможливлює працевлаштування молодої жінки. За фахом ічнянка –  викладач англійської мови, вона випускниця Ніжинського державного педагогічного інституту, а за покликанням – художник!

Коли дозволяв стан здоров’я, Гульнара працювала художником-креслярем над дизайном інтер’єрів у Ніжині. Хист до малювання, розповідає майстриня, отримала від батьків – дипломованих архітекторів.

Вони свого часу разом навчалися в Києві. Мати – Таїсія Іванівна, родом із Сумщини, а батько Хасан Мухаммед – сомалієць. Так склалося життя, що через політичні моменті чоловік був змушений повернутися на батьківщину, а матері довелося одній виховувати доньку.

Закінчивши виш, Таїсія Іванівна працює в Донецьку. Там отримує квартиру, яку згодом обмінює на квартиру в Ічні. Наразі в цій двокімнатній квартирі Гульнара й мешкає разом із мамою. Мольберт, пензлі, фарби – фактично своєрідне вікно у світ для цієї молодої жінки. Малює майстриня в техніці лесировочної темпери, яка є дуже давньою. Перші випробування пензля у Галочки, як на український лад називає своє дитя Таїсія Іванівна, відбулися десь рочків у десять – вона зробила розчерк.

Потім була перемальована «Поліна Віардо-Гарсіа». А першою, так сказати, серйозною картиною стала «Еліза». Її Гульнара намалювала в 15-річному віці.

– Наразі в Галочки дуже добре виходять обличчя. Вона – портретист! Нещодавно одна знайома заказала їй свій портрет – залишилася дуже задоволеною, – розповідає мати Гульнари.


Малювати – дорого

Здобуток майстрині перевищує сорок полотен. Найулюбленіше – «Море». За кращих часів роботи художниці виставлялися в Ніжинському педагогічному інституті, у Ніжинському краєзнавчому музеї. Потім – у Качанівці.

З успіхом пройшла виставка в київському театрі «Сузір’я», у Міністерстві соціальної політики України. До творчого зросту молодої художниці багато зусиль доклав свого часу й архітектор-художник Володимир Краснопєвцев. На жаль, сьогодення майстрині не є райдужним.

Основним джерелом доходів родини Тригуб є дві невеличкі пенсії та ще картини, вартість яких може коштувати від 50 до 300 доларів. Причому ціну за них Гульнара називає «умовностями»: курс долара в неї завмер на позначці 8–10 гривень.

Майстриня розповідає: щоби вижити, доводиться фактично продавати картини за безцінь або просто міняти на харчі та предмети побуту!

Якщо хтось має потребу виявити свою участь у долі художниці, дзвоніть: 096-504-78-08.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини