Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:58:23

Від Богдана до Івана не було гетьмана. ФОТОрепортаж

24.03.2014   07:32Агенцiя

20 березня 2014 р. на честь гетьмана Івана Мазепи та з нагоди 375-ї річниці від дня його народження, у заповіднику «Гетьманська столиця» був проведений науково-просвітницький захід “Від Богдана до Івана не було гетьмана”

на який були запрошені поважні гості, інтелігенція міста та журналісти. Урочиста подія проходила у палаці Кирила Розумовського. Митрофорний протоієрей Свято-Покровської церкви отець Роман перед початком заходу в каплиці палацу відслужив заупокійну літію за Гетьманом.

Науковий співробітник заповідника Наталія Цапко, презентувала виставку «Іван Мазепа-гетьман України». Представлені на виставці експонати - це роботи сучасних визначних художників України із колекції заповідника «Гетьманська столиця» та копії речей гетьмана. Виставка дає можливість глибше осмислити для себе непересічну постать Івана Мазепи та його вклад в державотворчі процеси України.

В цей день не обійшлося і без подарунків. Краєзнавець із м. Бахмач, Денис Сергієнко, передав заповіднику рукопис В. Бондаренка про пам'ятні міста Батурина та його околиць, що були надруковані у газеті “Радянське село” у 1970-1971 рр. На заході також прозвучали поетичні твори присвячені гетьману Івану Мазепі. Особливо проникливо звучали слова поета В. Сосюри  з поеми “Мазепа”. Теплі слова привітання до річниці від дня народження гетьмана Мазепи висловив член Чернігівського земляцтва у м. Києві, генерал козацьких військ України Олександр Костюк.


Центральною подією заходу стала презентація книги «Іконографія Івана Мазепи в образотворчому мистецтві XX-XXIст.», яка побачила світ у видавництві «Темпора» наприкінці 2013 року. Кандидат історичних наук, доцент, старший науковий співробітник відділу українськоїісторіографії іституту історіїУкраїни НАН України Ольга Ковалевська в своєму виступі розповіла, що книга репрезентує дослідження іконографії Івана Мазепи, здійснене на основі аналізу понад тисячі різноманітних зображень, що дозволило виявити достовірні портрети, автентичні зображення, створені за життя гетьмана, портрети, які спеціально були написані на початку XX ст. з метою формування позитивного образу цієї історичної постаті, як державного діяча, дипломата, мецената. У роботі також простежено яким чином сучасні українські мистці використовували іконографічні джерела та ідеї попередників для створення свого власного бачення образу цього історичного діяча. Праця побудована на матеріалах укладеного авторкою докладного ілюстрованого каталогу мистецьких творів XX – початку XXI ст.. А  виступ артистів камерного ансамблю православного Братства страстотерпців Бориса та Гліба  Національної музичної академії ім..Чайковського дозволив гостям поринути у світ мазепинського барокко.

ФОТО Віктора Кошмала

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини