Про деруни... ФОТОрепортаж
Чернігівщина - край картоплярства. І найпопулярнішими із страв залишаються - деруни. Якби їх не називали все одно їх люблять українці.
Управляюча рестораном «Велюров» Лілія Каращук гостинно запросила журналістську братію в обідню пору на справжнісінький парад дерунів, звичайно з дегустацією.
Як то кажуть прямо з жару, тепленькі, пухнасті, ароматні; зі шкварками, грибами, цибулею, сметанкою і звісно з хріновухою. Не довго думаючи специ-журналісти озброївшись ножами та виделками, без лишніх слів почали уплітати свіженькі деруни. Повинен вам повідомити, що рідко хто так гарно припрошує нашого брата, більш за все «ти ж давай, напиши там…» а про хліб насущний забувають. Звісно, а яка там писанина, коли в животі пусто. Але буває і навпаки.
Офіціанти збились з ніг підносячи гарячі деруни з різними приправами то в горщиках, то в полумисках политі сметанкою, приправлені хріном.
Аж 12 різноманітних рецептів смачних дерунів відкуштували та запили узваром журналісти міста. Смачно було та й годі. То ж якщо вас зацікавили апетитні деруни – заходьте до ресторану «ВЕЛЮРОВ» де вас зустріне файна господиня разом зі своїм привітним колективом. Гарного вам відпочинку, друзі. Смачного!
І я там був, деруни з хріновухою куштував та узваром запивав.
З повагою – Віктор Кошмал.
ФОТОрепортаж Віктора Кошмала
А щоб читачам не було надто заздрісно, то нагадаємо рецепт цих самих дерунів.
Рецепт дуже простий.
Деруни картопляні по-українськи називаються ще теруни.
Але, незалежно від назви, рецепт цієї національної страви включає в себе картоплю, цибулю і борошно, і являє собою картопляні оладки.
Щоб приготувати деруни картопляні, вам знадобиться:
500 г картоплі, 2 цибулини, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка олії, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Очищену картоплю натріть на дрібній тертці.
Цибулю також натріть на тертці, але краще дрібно наріжте, щоб деруни не були рідкими, і в них не відчувалася гіркота.
Якщо картопляна маса вийшла занадто рідкою, то зайву рідину потрібно видалити.
Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
Столовою ложкою сформуйте невеликі плоскі картопляні деруни і смажте їх, як звичайні оладки.
Розмір дерунів не має бути великим, щоб вони добре просмажувалися всередині і не залишилися сирими.
Коли деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на інший.
Подавайте деруни картопляні зі сметаною.
Деруни смачні як гарячими, так і остиглими.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35
Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.
Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25
Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.
За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18
За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.
Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16
Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).
На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13
Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.